Novi program

U Rijeci kreće Škola zdravog disanja, posebno korisna za post-covid pacijente

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Bez obzira na zdravstveno stanje, u Školu zdravog disanja prijaviti se mogu svi građani i svakog petka besplatno učiti tehnike zdravog načina disanjaRIJEKA – Udruga Joga u svakodnevnom životu osmislila je i pokreće novi program vježbi za građane, Školu zdravog disanja, namijenjen post-COVID pacijentima s respiratornim i drugim tegobama, ali i svim građanima koji žele naučiti pravilno disati i unaprijediti svoje fizičko i mentalno zdravlje.


Ovaj program čiji je inicijator i provoditelj udruga Joga u svakodnevnom životu jučer je predstavljen u vanjskom prostoru Hostela Dharma i Dvorane kulture, a provodi se u sklopu projekta Rijeka – zdravi grad te uz podršku i partnerstvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Koordinacije bolesnika i udruge bolesnika i Grada Rijeke.


– Program Škola zdravog disanja osmišljen je s ciljem da ljudima pomognemo da osvijeste svoje disanje i prirodan način disanja koji je izuzetno bitan, rekla je jučer Maja Stošić, instruktorica joge i predsjednica udruge koja će provoditi program. Objašnjavajući da više od 70 posto toksina iz tijela čovjek oslobađa disanjem, istaknula je da odrasli ljudi najčešće dišu nepravilno, kratko i plitko.
– Upravo kroz ovaj program želimo pomoći da nauče prirodan način disanja kojim se koristi dijafragma jer na taj način omogućujemo veću izmjenu plinova u plućima, ali utječemo i na cjelokupno mentalno i fizičko zdravlje, rekla je te pojasnila da koronavirus izaziva niz simptoma, respiratornih tegoba, ali i različite neurološke tegobe i vježbe koje program uključuje mogu olakšati, umanjiti i otkloniti tegobe post-COVID razdoblja.


Bez obzira na zdravstveno stanje, u Školu zdravog disanja prijaviti se mogu svi građani i svakog petka besplatno učiti tehnike zdravog načina disanja i potpunog joga disanja kroz jednostavne vježbe te time unaprijediti svoje fizičko i mentalno zdravlje.


Prijave se primaju na [email protected] ili na 091/911-1370, a ovisno o prijavama organizirat će se grupe i termini održavanja.