I vi možete pomoći

U Rijeci u nedjelju akcija “Postani beskućnik na jednu noć”

Edi ProdanIako se kao Svjetski dan beskućnika tradicionalno obilježava 10. listopada, najznačajnija, ili možda bolje rečeno najtransparentnija i medijski najeksponiranija, jer niz je institucija i volontera koji o beskućnicima skrbe svaki dan, je akcija “Postani beskućnik na jednu noć” što se obilježava druge adventske nedjelje.


Intencija je da se u tu akciju na svim kontinentima, posebno u velikim gradovima, uključi što je moguće više osoba iz javnog života kako bi jedan od značajnijih problema današnjice, posebno u materijalistički orijentiranim zapadnim društvima, došao do spoznaje što je većeg boja ljudi. Da se naprosto raširi svijest o potrebi pomaganjima onoma koji žive ne na rubu civiliziranog života, nego debelo ispod njega.


– Na žalost zbog poznatog zdravstvenog stanja, odgode velike većine adventskih događanja kao i u cilju onemogućavanja širenja koronavirusa, morali smo odustati od ove akcije na način kako smo je lani, na Trgu 128 brigade uz prigodni štand i koncert te dakako noćenje na otvorenom proveli. Odustali svakako nismo, ali usklađeno s mjerama koje nam propisuje NS Civilne zaštite organizirali smo akciju u dvorištu Kuće utočišta Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog, u Kresnikovoj ulici, gdje će noć na otvorenom provesti naši volonteri i jedan vaš kolega – Larry Ambrozich, novinar s Kanala Ri, istaknula nam je s. Veronika Mila Popić, ujedno i predsjednica Depaula Hrvatska.
Igrom slučaja akcija Postani beskućnik na jednu noć se podudara s Međunarodnim danom volontera tako da joj je unatoč pandemijskim zaprekama ove godine simbolički njezina snaga još i veća.


Inače, i dalje traje Adventska akcija pomaganja beskućnicima. Osim kroz niz fizičkih aktivnosti provodi se i digitalnim putem na način da ljudi koji suosjećaju s onima koji žive u najtežim uvjetima na jednu noć prespavaju u svojoj kući ili stanu ali – izvan svog kreveta. Na kauču, podu, šatoru, zaklonu, ispod stubišta ili stola. Akciju treba zabilježiti fotografijom koju se zajedno s nekoliko rečenica iskustva ili poruka podijeli na svom Fb/Instagram profilu uz oznaku: #beskućniknajednunoć i pozovite tri prijatelja da prihvate isti izazov. Nakon svega slijedi još i donacija beskućnicima, ljudima o kojima skrbi Depaul Hrvatska. Može se koristiti poseban barkod ili uplatom na račun humanitarne akcije (IBAN: HR1524020061500090305).


Akcija traje do kraja godine, do 31. prosinca. Jer, vidite i sami: ekonomski gledano vremena su teška, postat će još i teža. Da beskućnik može postati svatko od nas, nije na žalost samo fraza. I da završimo u crnohumornom tonu: pomozite današnjim beskućnicima da to više ne budu te da vam tako – oslobode svoje mjesto u javnim toaletima, ispod betonskih konstrukcija napuštenih lučkih skladišta, u portunima i halama raspadnutih tvornica, na svim onim mjestima gdje danas živi više od stotinu riječkih beskućnika.