Kratki rukavi

U Rijeci danas oboren temperaturni rekord, meteorolog objasnio u čemu je stvar: “Ovako će biti do nedjelje”

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Definitivno će biti iznad prosječno toplo, ali ne 25 stupnjeva i tako sve do subote kad bi trebala zapuhati bura i zahladiti, iako će biti poprilično toplo i dalje, rekao je Igor Horvat iz Pomorskog meteorološkog ureda RijekaRijeka je u srijedu porušila sve svoje rekorde u temperaturama za veljaču, pa Riječanima dala ugođaj ljeta usred zime.


– Rijeka je na 25 stupnjeva, ako ćete precizno, na 24,9. Ovo je maksimum za veljaču otkako postoje mjerenja u Rijeci od 1948, godine, kazao nam je Igor Horvat iz Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka.


– Prošla dva maksimuma za veljaču, odnosno dnevne apsolutna maksimalna temperatura za veljaču, bila su 1990. godine, kad je 22. veljače izmjeren 21 stupanj, i 1959. godine, kad je u Rijeci izmjereno 20 stupnjeva, kazao nam je Horvat.


Foto galerija: Rijeka najtopliji grad u Hrvatskoj Foto: Marko Gracin
Dodao je da ne vjeruje da će u četvrtak biti ovako toplo.


– Definitivno će biti iznadprosječno toplo, ali ne 25 stupnjeva i tako sve do subote kad bi trebala zapuhati bura i zahladiti, iako će biti poprilično toplo i dalje.


Toplo je zbog fenskog efekta vjetra, pa bi se moglo dogoditi da i u subotu bude ovako toplo, ali od nedjelje definitivno idu niže temperature, mada će i dalje biti toplo za veljaču, kazao nam je Horvat.


Na današnji dan 2018. godine u Gorskom kotaru je bilo toliko napadalo da su se i Delničani čudili snijegu. Napadalo ga je i više od dva metra i 122 pripadnika HV-a priskočilo je u pomoć i od rane zore danima lopatalo i čistilo snijeg pored kućnim pragovima i na glavnoj cesti.


Bila je to toliko izvanredna situacija da je Delnice tada posjetio i ministar obrane Damir Krstičević i ponosno pokazao 6 vozila za čišćenje snijega kako bi Delničani mogli, ako ne do kruha, barem do lijekova.


Zbog iznimne hladnoće novinarima je bio problem zapisati sve što Delničani i svi koji su im pomagali željeli kazati, jer kemijske olovke zbog niskih temperatura nisu ostavljale trag na papiru, a ruke su se ledile.


Danas nam je, pak, najveći problem bio preko ruke držati kaput i majicu koje smo ujutro odjenuli, a poslije ih skinuli da bismo ostali u kratkim rukavima.


Tko god je mogao, poskidao je sa sebe sve do majice kratkih rukava, a ostali su se “saftali” i u veljači tražili hladovinu kako bi popili kavu “s nogu”.