Toplinski val

U Rijeci danas i sutra “pasje vrućine”, onda slijedi velika promjena vremena

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Prema kraju tjedna ipak bi trebalo biti malo manje vruće, temperature zraka past će dva do tri stupnja, a vrijeme će biti nestabilnije Hrvatsku je zahvatio prvi ovogodišnji toplinski val koji će vrhunac dosegnuti danas i sutra, kad će temperature zraka dosezati i do 35 stupnjeva Celzija, a u dijelovima Slavonije i Baranje, te u dolini Neretve izgledno je da bi se one opasno mogle približiti i brojci 40.


– Razlog ovakvom vrućem vremenu je utjecaj grebena toplog zraka po visini, odnosno izraženi dotok pustinjskog pijeska u naše krajeve, pa nam sa sjevera Afrike stiže vrlo topao zrak. Posebno nam je vruće jer je donedavno vrijeme bilo vrlo promjenjivo, s temperaturama zraka koje su bile ispod prosjeka za ovo doba godine.


Došlo je do naglog porasta temperature zraka koja je za kraj lipnja nešto viša od prosjeka, jer je srednja maksimalna temperatura zraka za ovo doba godine 27 i 28 stupnjeva Celzija.
Iako je u našim krajevima proteklih dana jako vruće, primjerice u Rijeci je danas u 14 sati mjereno 30,4 stupnja, a do kraja dana i više, temperature zraka više su od prosjeka, ipak to nije neuobičajena slika vremena u lipnju.


Znalo se to događati i prije, posebice posljednjih godina, što je sve pokazatelj klimatskih promjena, kaže Josipa Kuzmić, meteorologinja Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka.


Dodaje kako su pokazatelji toplinskog vala i izrazito tople noći, odnosno činjenica da temperature tijekom noći u dijelovima zemlje, posebice u Rijeci i okolici još od petka nisu padale ispod 20 stupnjeva.


Zagrijalo se i more, čije se temperature posljednjih dana na Kvarneru kreću između 24 i 26 stupnjeva.


– Prema kraju tjedna ipak bi trebalo biti malo manje vruće, temperature zraka past će dva do tri stupnja i kretat će se oko tridesetak.


Ipak, bit će nestabilnije vrijeme, lokalno će biti pljuskova koje bi mogla pratiti grmljavina, posebice se to odnosi na sjeverni dio, odnosno na granicu sa Slovenijom, te u Gorskom kotaru i unutrašnjosti Istre, ističe Kuzmić.


Zbog toplinskog vala na snazi je najviši stupanj upozorenja na vrućinu, jer toplinski val može biti opasan po ljudsko zdravlje, a sutra vrlo opasan za stanovnike Zagreba i Osijeka.