Epidemija tek stiže

U PGŽ-u zasad tek 22 oboljela od gripe, najviše slučajeva zabilježeno u predškolskoj dobi

Barbara Čalušić

Gripa je, poznato je, visoko zarazna bolest / Snimio Vedran KARUZA

Gripa je, poznato je, visoko zarazna bolest / Snimio Vedran KARUZA

Podaci su to do 29. prosinca, dok je HZJZ na razini cijele države do 22. prosinca zabilježio 628 oboljelih od gripeRIJEKA  S krajem protekle godine u Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pristiglo je sveukupno 22 prijave novooboljelih od gripe.


Podaci su to zaključno s 29. prosincem dok je Hrvatski zavod za javno zdravstvo na razini cijele države do 22. prosinca prošle godine zaprimio sveukupno 628 slučajeva oboljelih od gripe.


– Radi se o brojci koja ne odstupa od podataka za prošlu sezonu. Dakle, gripa se u našoj županiji još uvijek javlja sporadično, a kao i u cijeloj zemlji najviše je slučajeva zabilježeno u predškolskoj dobi. Prema dosad laboratorijski potvrđenim slučajevima, najviše je oboljelih od gripe tipa A (H1N1). Kao i u sezonama ranijih godina, i ove godine porast broja novooboljelih očekuje se nakon povratka skijaša sa zimovanja, dakle nakon Tri kralja, te kod povratka učenika u školske klupe, kaže dr. Danijela Lakošeljac iz Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.
S obzirom da je gripa visoko zarazna bolest, nakon cijepljenja, najbolji načini prevencije su izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima se okupljaju veće skupine ljudi, a preporučuju se su i uobičajene higijenske mjere kao što je redovito pranje ruku i provjetravanje prostorija.


Za razliku od prehlade i zimskih respiratornih viroza, gripa je bolest čiji se simptomi javljaju burno i naglo. Karakterizira je visoka temperatura, opća slabost, glavobolja i bolovi u mišićima, a najčešće je praćena respiratornim simptomima.


Radi se o ozbiljnoj bolesti koja se u pravilu liječi simptomatski, skidanjem temperature antipireticima, uzimanjem dovoljno tekućine te najvažnije – mirovanjem dok ne prestanu osnovni simptomi bolesti. Nepridržavanje liječničkih preporuka može dovesti i do ozbiljnih komplikacija, čak i kad je u pitanju potpuno zdrav organizam, a najčešća komplikacija je upala pluća.