Pada interes

“Ako ne iskoristimo lipanj za cijepljenje, mogli bi imati problema”: U PGŽ-u kreće cijepljenje djece iznad 12 godina

Barbara Čalušić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Dosad je u PGŽ-u prvom dozom cijepljeno oko 41 posto odrasle populacije i 16 posto drugom dozomU Primorsko-goranskoj županiji jučer je zabilježeno 28 novih slučajeva na ukupno 581 testiranje. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka liječilo se 29 pacijenata, od čega troje na respiratoru.


Nakon što su se jučer pojavile informacije da Hrvatska bilježi pad interesa za cijepljenjem, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović kaže da PGŽ takav pad možda i može očekivati od sredine lipnja, iako je to vrijeme kada će se u našoj županiji sve češće cijepiti sezonski radnici.


– Pad je u načelu moguć, no moramo biti oprezni. Iz tjedna u tjedan dobivamo sličan broj doza cjepiva, a od idućeg tjedna stižu i veće količine doza. Mi smo imali velik odaziv zdravstvenih radnika na cijepljenje, cijepili smo i značajan dio kroničnih bolesnika, kao i osoba starijih od 65 godina, o čemu svjedoče brojke novozaraženih u toj populaciji, a u ovom trenutku cijepimo unutar radnih organizacija.
Dosad je u PGŽ-u prvom dozom cijepljeno oko 41 posto odrasle populacije i 16 posto drugom dozom, ističe Mićović.


Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a uvest će centralni sustav za naručivanje, što znači da će svi podaci koje dostave liječnici obiteljske medicine ići u jedinstvenu bazu čime bi se, kako računa Mićović, trebalo uštedjeti na vremenu.


Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jučer su potvrdili da je u Hrvatskoj detektiran indijski soj koronavirusa. Dr. Iva Pem Novosel iz HZJZ-a potvrdila je da je indijski soj potvrđen u nekoliko slučajeva u Dalmaciji.


– Novi su sojevi prilično zarazni i velika je mogućnost brzog prijenosa, ali da se ne širi panika, svjesni smo njegove prisutnosti. Otkriven je prije nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi te nema razloga panici, istaknula je Pem Novosel.


Prof. dr. Vladimir Mićović također je komentirao pojavu indijskog soja u Hrvatskoj.


– Sigurno je da taj soj ima svoje posebnosti, no i u ovom slučaju, ključno je jesmo li cijepljeni dovoljno. Ako jesmo, možemo dalje nastaviti raditi na sprečavanju širenja epidemije te ako i taj soj prevlada, da će situacija i dalje ostati mirna.


Naime, ako ne iskoristimo lipanj za cijepljenje, možda bismo i mogli imati problema, no mi činimo sve da cijepimo stanovništvo, istaknuo je Mićović.


U PGŽ-u, prema njegovoj najavi, trebalo bi uskoro krenuti i cijepljenje djece starije od 12 godina Pfizerovim cjepivom.


Najprije će se cijepiti djeca s kroničnim oboljenjima, a nakon toga i sva djeca te dobi.


Cijepljenje djece protiv koronavirusa provodit će liječnici školske medicine.