TZ

U PGŽ u studenom ostvareno gotovo 150.000 noćenja

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

To je na prošlogodišnjem nivou te za 3 posto više od studenoga 2019. godineU Primorsko-goranskoj županiji je u studenom ostvareno gotovo 150 tisuća noćenja, što je na prošlogodišnjem nivou te za 3 posto više od studenoga 2019. godine.


Pri tome su najviše noćenja ostvarili domaći gosti, i to oko 45.000, a slijede gosti iz Austrije, Slovenije, Njemačke i Italije. Kod smještaja najtraženiji su bili hoteli u kojima je ostvareno više od pola svih noćenja.


Najveći turistički promet prošlog mjeseca ostvaren je na Opatijskoj rivijeri, a slijede Riječki prsten, otok Krk, Crikveničko-vinodolska rivijera, cresko-lošinjski otoci, Gorski kotar i Rab. Najposjećenije destinacije bile su Opatija, Rijeka, Mali Lošinj i Crikvenica.
– Po svemu sudeći Kvarner će ovu godinu završiti s rekordima u turističkom prometu. Posezona je za sada, prema noćenjima u komercijalnom smještaju, za 12 posto bolja od 2019., te 5 posto bolja od prošle godine.


U cijeloj ovoj priči o nevjerojatno dobrim rezultatima u pred i posezoni možemo reći da je gotovo najvažniji podatak kako se u smještaju s 4 i 5 zvjezdica u ovogodišnjoj posezoni ostvarilo 42 posto svih noćenja, komentirala je Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera navodeći kako se trend rasta nastavlja zahvaljujući dobroj suradnji s kvarnerskim turističkim gospodarstvom.


– Kada podvučemo crtu, vidimo da smo uspjeli u razvoju Kvarnera, odnosno Primorsko-goranske županije kao cjelogodišnje održive destinacije, istaknula je Peršić Živadinov.


Podaci TZ-a Kvarnera govore i kako je u prvih jedanaest mjeseci ostvareno nešto više od 3,1 milijun dolazaka i 18,1 milijun noćenja, odnosno 5 posto više dolazaka i 1 posto više noćenja nego prošle godine.


Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, gotovo trećinu, a slijede ih gosti iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Italije, Češke i Poljske.


Prema vrsti smještaja, najviše noćenja ostvareno je u obiteljskom smještaju i to 7,8 milijuna, kampovima gotovo 4 milijuna te hotelima u kojima je ostvareno 3,3 milijuna noćenja.


U županijskom TZ-u su istaknuli i kako je na godišnjoj razini vidljiv trend potražnje za smještajem visoke kategorije vidljivo prisutan pa objekti s 5 zvjezdica u odnosu na 2019. godinu imaju 38 posto više noćenja.