Plan cijepljenja

U PGŽ uskoro očekuju veće pošiljke cjepiva: “Stiže nam više Pfizera nego što smo ikad dobivali”

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prioritetne skupine građana za cijepljenje bit će zaposleni u turizmu, obrazovanju, ali i u komunalnim tvrtkama, pomorci i interventne službeRavnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović, najavio je da se u PGŽ uskoro očekuju veće pošiljke cjepiva koje će biti iskorištene za davanje druge doze, ali i za aplikaciju prve doze cijepljenja kod prioritetnih skupina kao što su zaposleni u turizmu, obrazovanju, ali zaposleni u komunalnim tvrtkama, pomorci i interventne službe.


– Dužni smo napraviti plan koji će biti dugoročan, odnosno za svibanj i lipanj. Ti planovi su nam važni u ovih sljedećih nekoliko tjedana kada zaista dolaze veće i dugoočekivane količine cjepiva. Tu stvarno možemo reći da smo vrlo zadovoljni: samo što se tiče Pfizerove platforme računamo na 12 do 13 tisuća doza tjedno, što je znakovito više od svega što smo ikad dosad dobivali.


30.000 doza tjedno


Dolaze i druge platforme, u nešto manjim količinama tako da ćemo u sljedećim tjednima njih koristiti za procijepljivanje građana koji primaju drugu dozu. Sve u svemu, moramo razmišljati da sve doze koje dolaze apliciramo u što kraćem vremenu na onu populaciju koju još trebamo cijepiti.
Spremni smo otprilike 30 tisuća aplikacija napraviti tijekom jednog tjedna, što smatramo da je dovoljno, a ako bude potrebno otvorili bismo još jedno mjesto masovnog procijepljivanja koje imamo kao alternativnu lokaciju pored ove na Zametu.


Nemojmo zaboraviti i naše dvije lokacije na Zametu i Vežici u Domu zdravlja gdje se također može procijepiti oko 10 tisuća ljudi, rekao je Mićović.


U PGŽ-u su zadovoljni postotkom cijepljenih prvom dozom koju je primilo oko 16 posto građana županije što je, kako je istaknuo Mićović, pristojan postotak koji je nešto bolji od republičkog prosjeka.


Prošli smo maligni vrhunac


Mićović smatra da je PGŽ može biti zadovoljan rezultatom cijepljenja u okvirima dostupnih količina cjepiva, kao i samom organizacijom kampanje cijepljenja. Također je izrazio nadu da je PGŽ prošao vrhunac trećeg epidemijskog vala.


– Onaj “peak” koji nam se dogodio prije dva tjedna bio je zaista snažan val trećeg epidemijskog vala koji je zahvatio Europu i Hrvatsku te rezultirao visokom transmisijom u Rijeci i riječkom prstenu. Sada početkom ovog tjedna možemo govoriti o 21 posto udjela pozitivnih unutar broja zaraženih.


Mislimo da smo taj maligni vrhunac prošli, no još uvijek je broj ljudi u bolnicama velik, ali nadamo se padu. Računamo da se scenarij daljnjeg povećanja neće dogoditi, odnosno da ćemo do kraja tjedna zabilježiti stagnaciju ili pad broja hospitaliziranih na 200 što bi nam dalo vjeru da smo ono najgore ipak prošli, naglasio je Mićović.


Kakav će biti raspored cijepljenja?


Kad je riječ o rasporedu cijepljenja, Mićović je najavio da će u PGŽ-u turistički i prosvjetni radnici biti dio prioriteta za cijepljenje kad je riječ o prioritetnim skupinama.


– Jedna je gospodarski vitalna, a druga, nastavnici, su nam populacija koja je nakon starijih ljudi, zdravstvenih radnika prioritet jer su škole mjesta koja što prije moramo otvoriti i omogućiti nastavu uživo našoj djeci kao i završetak školske godine.


Računamo da imamo oko 3.000 nastavnika i suradnika koje možemo i trebamo cijepiti. Vjerujem da će intenzitet njihovog cijepljenja biti dosta dobar. Dosad smo ih procijepili 200, a u postupku smo procijepljivanja još oko 300 zaposlenih u prosvjeti ovaj tjedan.


Radimo popise za dalje, a uključit će se i naše ispostave tako da bi tijekom sljedećeg tjedna taj broj mogao biti između 600 i 700 cijepljenih zaposlenika u školstvu. Vjerujem u dobar odaziv i da će to biti jedna prava kampanja koja će omogućiti otvaranje škola.


Što se tiče ugostiteljstva, to je gospodarska grana koja je prioritet broj jedan. Vidjet ćemo koliko će nam doza za tu skupinu biti na raspolaganju, pa o konkretnim brojkama još ne možemo govoriti, istaknuo je Mićović.