Kantrida FKK

U petak na Biviju šesti Art kamp Empeduja: A godina je tako lijepo počela…

Portal Novi list

Foto Kantrida FKK

Foto Kantrida FKK

Šesto izdanje Art kampa Empeduja zamišljeno je kao site specific manifestacija koju programski oblikuje deset radova umjetnica i umjetnika mlađe i srednje generacijeSadržajno ljeto u trenutačno najkulturnijem europskom kvartu, Kantridi, ovoga će se petka, 28. kolovoza, dodatno obogatiti. Na plaži Bivio od 17 sati krenut će šesto izdanje Art kampa Empeduja, koje ove godine nosi znakovito ime “A godina je tako lijepo počela”, s programskom odrednicom “More je život”.


Na ovogodišnjem Art kampu s radovima i performansima sudjelovat će: Milijana Babić & građanke i građani Rijeke (Rijeka), Lara Ritoša Roberts (London), Siniša Labrović (Sinj/Berlin), Tajči Čekada (Rijeka), Ivana Kalc (Rijeka), Nika Rukavina (Rijeka), Tanja Blašković (Pazin/Rijeka), Ela Štefanac (Požega/Rijeka), Igor Anjoli & Suzana Turujlija (Sarajevo//Rijeka), Željko Luketić (Zagreb)


Šesto izdanje Art kampa Empeduja zamišljeno je kao site specific manifestacija koju programski oblikuje deset radova umjetnica i umjetnika mlađe i srednje generacije iz područja performansa, glazbe, aktivizma, umjetničkih akcija i instalacija u javnom prostoru.
Fizički prostor plaže Bivio poslužit će kao ishodište za kreaciju umjetničkih radova i upisivanje privremenih umjetničkih postaja u topografiju samog lokaliteta.


Javni prostor – plaža na zapadnoj margini grada, uvelike izmještena iz čvorišta gradskog koordinatnog sustava kulturnog života, institucionalnog i neinstitucionalnog, postat će tako privremeno mjesto I i referencijalna točka za promišljanje tema i problematika što se povezuju s koncepcijskom odrednicom “More je život”.


Foto Kantrida FKK


“Kada govorimo o moru,  govorimo o iznimno kompleksnom prirodnom dobru neprocjenjive vrijednosti; o dobru koje ima velik utjecaj na ljudsku aktivnost i gospodarstvo. Ipak, bez ustručavanja možemo reći da ljudska aktivnost i gospodarstvo imaju daleko veći utjecaj na more.


Upravo taj resurs generira najvitalniji segment našeg gospodarstva (turizam, promet, opskrba hranom i energijom). Stoga, bavljenje morem nadilazi pitanja očuvanja i zaštite ekosustava, te zadire u dublju problematiku povezanu s našim svakodnevnim životima, a odnosi se na ekonomiju, politiku i područje rada.


U tom smislu, osim teme ekologije i očuvanja okoliša u fokus stavljamo i teme značajne za kulturu življenja i rada uz more i s morem”, poručuje Mara Anjoli Vujić.


Tu spadaju pitanja prostornog planiranja užeg obalnog pojasa, pristupa moru i upravljanja pomorskim dobrom, odnosi javnog interesa i interesa kapitala, turizma i očuvanja tradicionalnog mediteranskog načina života, koji često dolazi u spregu sa sve rigidnijim zakonodavnim okvirom kojeg propisuje Europska unija.


“Uz nove i recentne produkcije radova suvremene umjetnosti, različitih poetika i formata, intimnih ili angažiranih izričaja, radova koji se služe strategijom pronalaženja interaktivnih načina komuniciranja, aktivnog uključivanja građanki i građana, gledateljica i gledatelja u program, stvaranja novih prostora za razmjenu ideja, iskustava, zapažanja te propitivanja aktualnih problema, nadamo se stvoriti privremeni prostor društvenosti u kojemu se prepliću raznovrsne kulture življenja, njeguje solidarnost, uključivost i tolerancija.


U stanju konstantne neizvjesnosti, prilagođavanja programa brojnim izmjenama uzrokovanih novim mjerama sprječavanja širenja koronavirusa, vježbajući fleksibilnost i prilagodbu novim okolnostima, ne ostaje nam drugo, nego uzdahnuti i reći: A godina je tako lijepo počela…”, izjavila je Mara Anjoli Vujić.


Siniša Labrović na Prešernovom trgu u Ljubljani

Siniša Labrović: RIBARJENJE (HR), Prešernov trg, 28.8.2017, Mladi levi


Art kamp Empeduja jedan je od najznačajnijih programskih pravaca projekta Kantrida Europski kvart kulture FKK 2020, a manifestaciju podržavaju Odjel za kulturu Grada Rijeke, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Novi turizam d.o.o., Torpedo Media i The Artists Information Company Bursary.


Navededno događanje bit će organizirano u skladu s uputama HZJZ-a, a što se tiču sprječavanja širenja zaraze bolešću COVID-19. Također, mole se svi posjetitelji da dodatno pripaze na osobnu higijenu, da se pridržavaju međusobnog razmaka i da nose zaštitne maske za lice onda kada za to postoji potreba.


Program 6. Art kampa Empeduja


17:00 Ela Štefanac, Simfonija moru, zvučna instalacija, 2020.


17:00 Siniša Labrović, Pecanje, performans u trajanju, 2018.


17:00 Tanja Blašković, Zastave, umjetnička instalacija, 2020.


17:00 – 19:15 Milijana Babić & građanke i građani Rijeke, Hotelski lanac, umjetnička akcija, 2020. *(na lokaciji plaže Skaleta pored grđevinskog terena Costabella)


17:30 – 18:30 Tajči Čekada & Ivana Kalc, Radilište 101, performans, 2019.


20:00 Lara Ritoša Roberts (PK FISKULTURNIK), Jugo Joga: Utjelovljenjem krize u cjelovitije sutra!, participativni performans, verzija 2020.


20:45 – 21:15 Nika Rukavina, Left-right, performans, 2016.


21:30 Igor Anjoli & Suzana Turujlija, performativno kuhanje, 2020.


21:30 Željko Luketić, Borderline Music, DJ set, 2020.