Razmjena iskustava

U OŠ Podmurvice obilježen Erasmus dan

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Dječji vrtić Rijeka i OŠ Podmurvice nositelji su Erasmus akreditacije za razdoblje od 2021. do 2027. koja im omogućuje lakše prijavljivanje na natječajeOsnovna škola Podmurvice je organizirala Erasmus dan te je ugostila dio primorsko-goranskih odgojno-obrazovnih ustanova koje provode Erasmus projekte.


Navodeći da je okupljanje organizirano s ciljem razmjene iskustava u provedbi projekata, psihologinja OŠ Podmurvice, Nada Kegalj, istaknula je da je Erasmus program najveći program Europske unije koji je usmjeren na obrazovanje, osposobljavanje, te na mlade i na sport.


Erasmus akreditacije


– OŠ Podmurvice, Učenički dom Podmurvice, Dječji vrtić Rijeka, OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko i OŠ Dr. Branimira Markovića Ravna Gora odlučili su zajedno proslaviti Erasmus dan te predstaviti svoje projekte.
OŠ Podmurvice provodi svoje projekte pod nazivom »Centar za osobni rast i razvoj: Biti drugačiji!« u kojem se bavi unapređenjem rada s darovitim učenicima. U drugom projektu »Art & Literature in Education’s Nature! Is it an A.L.I.E.N?« bavi se umjetnošću i književnošću u obrazovanju, kazala je Kegalj.


Foto galerija: Erasmus dan u OŠ Podmurvice Foto: Mateo Levak


Dječji vrtić Rijeka i Osnovna škola Podmurvice ujedno su i nositelji Erasmus akreditacije za razdoblje od 2021. do 2027. koja im omogućuje lakše prijavljivanje na natječaje te im je na taj način omogućeno daljnje unapređenje kvalitete obrazovanja, osposobljavanja djelatnika te jačanje europske dimenzije poučavanja i učenja. Zahvaljujući akreditaciji, te ustanove ne moraju aplicirati na natječaje, nego samo prijavljuju daljnje aktivnosti.


Zanimljivi projekti


Naglasak je na kontinuiranim aktivnostima koje su do sada nakon projekta obično bile obustavljane, jer je postojala mogućnost da prestankom financiranja prestane i sam projekt, dok je akreditacijom dobivena sigurnost dugoročnog financiranja.


Predstavnici ustanova okupljeni u OŠ Podmurvice predstavili su svoje Erasmus projekte pa je Učenički dom Podmurvice predstavio projekt »Razvijanje aktivnih i ekološki osviještenih generacija kroz unapređivanje vlastitih kompetencija« kojim unapređuju vještine i znanja u stvaranju svijesti o okolišu u Domu, a bitno im je i osnažiti mlade u borbi protiv klimatskih promjena.


OŠ Dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore sudjeluje u projektima »Music to all« i »Mindfulness vještinama i igrama do mentalnog zdravlja«, Dječji vrtić Rijeka uspješno provodi projekte školskog partnerstva »Bez umjetnosti nema inovacija«, a OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog provodi projekt o »Dobrom načinu uspješnog svađanja među djecom«.