DISKRETAN ŠARM BURŽOAZIJE

U Opatiji otvorena izložba unikatnog carskog porculana: “Dobar tek, carice Sisi”

Valentina Sablić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Izložba pod nazivom „Dobar tek, carice Sisi“, nastavak ju suradnje Grada Opatije i mađarskog Grada Gödöllő, započete izložbom „Modni ormar carice Sisi“ postavljenom 2019. godineOPATIJA – Unikatno porculansko kraljevsko posuđe izloženo je u Švicarskoj kući u parku Angiolina. Svoj je vlastiti porculan imala samo plava krv i članovi visokog plemstva, a četrdesetak komada ove najfinije vrste keramike iz carske palače Gödöllő, proizvedene posebno za kraljevske obitelji, među kojima i obitelj Habsburg, moguće je vidjeti baš u Opatiji.


Izložba pod nazivom „Dobar tek, carice Sisi“, nastavak ju suradnje Grada Opatije i mađarskog Grada Gödöllő, započete izložbom „Modni ormar carice Sisi“ postavljenom 2019. godine.


Izložbu su otvorili i prisutnima se obratili gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Gödöllő György Gémesi, ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković i Mónika Czédly, autorica izložbe „Modni ormar carice Sisi“.

Gradonačelnik Dujmić istaknuo je suradnju ovih dvaju gradova i povezanost Opatije s drugim dijelovima nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije naglašavajući bogatu povijest koju ovi gradovi dijele i koja ih i dalje spaja. Izloženi artefakti posuđeni su iz zbirke Muzeja grada Gödöllő te iz privatne zbirke kustosa i autora postava Csaba Péterfija, koji je prisutne vodio kroz izložbu.


Dragocjeni komadi porculana izloženi su uz haljine i nakit carice Sisi, a nastaju u mađarskoj tvornici Herend, koja ga počinje proizvoditi 1826. godine u istoimenom gradu. Herend porculan označavao je dragocjene, ručno oslikane i pozlaćene komade porculana čiji se bezvremenski uzorci i danas koriste u proizvodnji.


Herend porculan posjedovale su mnoge aristokratske obitelji, a Franjo Josip I. iznimno je cijenio rad ove tvornice, proglasivši je službenim opskrbljivačem carskog dvora. Svoj je prvi porculanski set naručio 1871. godine. Njegov službeni kraljevski porculan, kojeg je moguće vidjeti na izložbi, obogaćen je zlatnim ukrasima i monogramom FJ povrh smještenim mađarske krune. Osim službenog, car i carica Sisi, posjedovali su i jednostavne porculanske setove u omiljenim bojama carice – ružičastoj i ljubičastoj.


Fragilnost materijala od kojeg su artefakti izrađeni daje im dojam lakoće i nježnosti, a predmeti koji od njega nastaju svjedoče o dijelu povijesti i navikama privilegiranih koji su se njima koristili. Dah oduzima upravo posebno dizajnirani set posuđa službenog naziva „Siang Rouge“, koji označava kinesku provenijenciju ukrasa, koji je u tim romantičnim vremenima, koja gledaju na Istok kao posebno egzotičan pojam, bio posebno popularan. Set biva preimenovan u „Gödöllő“ nakon što ga Franjo Josip I. poklanja svojoj carici Sisi koja ga je često koristila u privatnim i ceremonijalnim prilikama za vrijeme boravka u carskoj palači Gödöllő.


Naziv izložbe tako se može tumačiti kao još jedan homage carici Sisi koju je Švicarska kuća ponovno ugostila, upotpunjavajući tako romantičnu priču o njezinom životu.
Izložba će biti otvorena do 30. rujna, ulaz će koštati 20 kuna, a za maloljetnike će biti besplatan.