Obilazak radova

U novu OŠ Jelenje-Dražice učenici kreću početkom 2021. godine

Sanja Gašpert

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Realizacijom ovog projekta, učenici i nastavnici jelenjske škole dobit će novih tri tisuće »kvadrata« više prostora, 11 učionica više, novi multifunkcionalni prostor, kao i novu školsku sportsku dvoranuJELENJE – Realizacija projekta rekonstrukcije i dogradnje zgrade Osnovne škole Jelenje-Dražice i izgradnje školske sportske dvorane u Dražicama, vrijednog blizu 40 milijuna kuna, kojeg zajednički financiraju Primorsko-goranska županija sa 60 posto i Općina Jelenje s 40 posto, teče planiranom dinamikom.


Završetak radova očekuje se početkom 2021. godine te bi u drugom polugodištu školske godine 2020./2021. jelenjski učenici konačno mogli krenuti u novu školu, kazala je to pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin koja je u pratnji načelnika Općine Jelenje Roberta Marčelje obišla gradilište u Dražicama.


Stilin je istaknula kako je riječ o veoma suvremenom objektu i financijski pojedinačno najskupljem školskom projektu na području županije proteklih godina.


Nova dvorana
– Realizacijom ovog projekta, učenici i nastavnici jelenjske škole dobit će novih tri tisuće »kvadrata« više prostora, jedanaest učionica više, novi multifunkcionalni prostor, kao i novu školsku sportsku dvoranu. Jelenjska škola danas broji 355 učenika, a završetkom dogradnje škole kapacitet će biti i do 450 učenika, kojima će ubuduće biti osiguran rad na jednoj lokaciji, u jednoj smjeni.


Kapacitet postojeće zgrade u Dražicama proširuje se i obuhvaća 21 učionicu, u odnosu na trenutnih deset. Predviđena je i dogradnja jednodjelne školske sportske dvorane, koja će biti smještena na istočnom dijelu parcele, sa zasebnim ulazom.


U cijenu projekta, uz građevinske radove, uključeno je i opremanje dograđene škole, kao i nove sportske dvorane, ali i uređenje okoliša. Izvođač radova je Građevinsko poduzeće Krk, a projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Studio Rechner d.o.o. iz Rijeke, kazala je Stilin.


Kapitalni projekt


Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja istaknuo je kako je OŠ Jelenje-Dražice do sada imala organiziranu nastavu u dvije školske zgrade, što je bilo dislocirano i nefunkcionalno, a učenici nisu imali adekvatne uvjete za bavljenje sportom.Ovo je kapitalni projekt Općine Jelenje od njezina osnutka. Zadovoljni smo dinamikom izvođenja radova, koja je zasad bolja od planirane. Zajedničkim snagama Primorsko-goranska županija i Općina Jelenje pokrenuli su kapitalni projekt koji poboljšava uvjete osnovnog obrazovanja, ali i sportske rekreacije jer, uz školu, izgradit ćemo i novu školsko-sportsku dvoranu i vanjsko igralište.


Sva djeca će realizacijom ovog projekta pohađati nastavu u jednoj školskoj zgradi, ovdje u Dražicama, kazao je načelnik Marčelja, dodajući da Općina Jelenje u ovaj projekt ulazi partnerski te će participirati novčanim sredstvima u iznosu od 15,8 milijuna kuna.Višemilijunska ulaganja PGŽ-a


Pročelnica Stilin kazala je da je proteklih šest godina Županija u suradnji s općinama i gradovima uložila višemilijunska sredstva u dogradnju, obnovu i izgradnju škola i školskih sportskih dvorana.


– Dograđena je OŠ Milan Brozović u Kastvu, kompletno rekonstruirane s novim školskim sportskim dvoranama područne škole Punat i Baška, izgrađena je školska sportska dvorana OŠ Andrija Mohorovičić u Matuljima, gdje je u tijeku dogradnja škole, dograđena je OŠ Čavle, kao i izgrađena nova školska sportska dvorana OŠ Branimir Marković u Ravnoj Gori.Također, kompletno je uređena nova zgrada Medicinske škole, koja je preseljena sa Sušaka, a uskoro kreću radovi na izgradnji sportske dvorane te škole, kazala je Stilin, dodajući da je dodatno ukupno 40 milijuna kuna uloženo u energetsku obnovu osam školskih zgrada i četiri sportske dvorane.