Neugodna bolest

U mjestu pored Rijeke se pojavila Q groznica, izdano upozorenje

Sanja Gašpert

Ilustracija / Foto Mladen Trinajstić

Ilustracija / Foto Mladen Trinajstić

U čavjanskom naselju, na području na kojem se nalaze tri tora s kozama i ovcama, još krajem veljače pojavila se neugodna bolestNa području naselja Mavrinci, u općini Čavle, pojavila se Q groznica. Riječ je o bolesti koju karakterizira izrazito visoka temperatura, jaka glavobolja, kašalj i upala pluća.


S obzirom da su simptomi slični COVID-19, gripi i sezonskim virozama te da ovu bolest ne pamte na čavjanskom području, o njoj su obaviješteni liječnici opće prakse.


U dopisu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije upućenom na adresu Općine Čavle piše kako je otkriveno sedam slučajeva, prvi je pacijent obolio krajem veljače ove godine, a obolijevanje je zabilježeno u Ulici Remetnjak.
– Oboljeli imaju opće i respiratorne simptome, obrađeni su kod obiteljskih liječnika, a kod nekih je utvrđena atipična upala pluća. Epidemiološki odjel NZZJZ PGŽ-a posumnjao je na bolest Q groznica, osobito nakon saznanja da je u blizini ulice smješten tor s kozama i ovcama.


Predloženo je testiranje oboljelih te je kod testiranih utvrđena Q groznica, sa sigurnošću kod sedam osoba, a broj oboljelih je i veći, najmanje dvadeset.


Učinjen je epidemiološki uvid u sastavu epidemiologa, sanitarnog inženjera i terenskog veterinara te su obiđena tri tora na tom području. Utvrđeno je kako je jedan tor na stotinjak metara udaljenosti od naselja, a drugi petstotinjak metara udaljenosti.


Razgovarali smo s vlasnicima tih torova koji imaju veći broj ovaca – po 60 i 70, koza – 16 i 7 te u jednom toru tri krave. Prema izjavama vlasnika, životinje drže u toru te od Nove godine nisu izlazile izvan ograđenog područja.


Navodno, nije bilo prijevremnih porođaja životinja. U zadnje vrijeme su imali jagnjenje i jarenje, što je obavljeno unutar tora. Posteljice i ostale otpatke nakon jagnjenja, odnosno jarenja, pojele su same ovce i koze, odnosno psi koji čuvaju tor.


Po izjavama vlasnika, ali i mještana koji žive u naselju, često u naselje dolaze jeleni i divlje svinje koji ruju i uneređuju livade i zidove.


Kontaktirana je Veterinarska stanica Rijeka, koja je o slučaju obavijestila Ministarstvo poljoprivrede, Ured za veterinarstvo, koje je naložilo da nije potrebna veterinarska obrada životinja iz torova s obzirom da nije bilo prijavljenih pobačaja kod koza i ovaca.


Smatramo da bi trebalo obraditi spomenute životinje na zaraženost uzročnikom Q groznice. U ovoj epidemiji se vjerojatno radi o aerogenom putu prijenosa bolesti, piše u dopisu NZZJZ PGŽ-a.


Bitna napomena je da se bolest prenosi zrakom, udisanjem čestica, i ne prenosi se s čovjeka na čovjeka.


Zbog navedenog, iz Općine Čavle pozivaju mještane na pojačanu higijenu i izbjegavanje šetnji u blizini šume gdje se nalazi stado ovaca.


Ukoliko prepoznate navedene simptome, obavezno se javite vašem obiteljskom liječniku radi dodatnog testiranja, jer se bolest uspješno liječi antibioticima, poručuju u Općini Čavle.