Bez amandmana

U Kostreni usvojen proračun za 2022., oporba nije impresionirana: “Samo putići i zidići”

Barbara Čalušić

Foto Barbara Čalušić

Foto Barbara Čalušić

I dok je vijećnica Unije Kvarnera proračun za 2022. okarakterizirala prenapuhanim, načelnik je poručio da je itekako razvojan jer je 64 posto proračuna predviđeno je za investicije, održavanje i komunalni sustavOpćinsko vijeće Kostrene usvojilo je proračun za iduću godinu u visini od 71,4 milijuna kuna s osam glasova nezavisnih vijećnika i vijećnika HDZ-a, dok su protiv bili vijećnici SDP-a i Unije Kvarnera.


Iako je prijedlog proračuna za iduću godinu prošao bez amandmana vijećnika, Adriana Muždeka Prodanović iz Unije Kvarnera istaknula je da je proračun prenapuhan i nije ga moguće realizirati, o čemu svjedoče i izvršenja proračuna iz proteklih godina koja su u nekim slučajevima bila manja i deset milijuna od ishodišnog prijedloga.


– Ulazimo u petu godinu vaše vlasti s prenapuhanim proračunom, a da je to činjenica, svjedoče nam izvršenja u proteklim godinama koja su svih godina znatno manja od planiranih, i to do deset milijuna kuna.
I na kraju 2021. godine, drugim rebalansom smanjuje se proračun za pet milijuna kuna jer ste se još i kreditno zadužili 14 milijuna kuna, a sada vidimo da niste uspjeli povući sva sredstva pa ponovo smanjujete proračun i to za pet milijuna kuna, rekla je Muždeka Prodanović, referirajući se na drugi rebalans proračuna koji je također usvojen na posljednjoj sjednici kostrenskog vijeća.


Protiv drugog rebalansa kostrenskog proračuna za ovu godinu koji je na rashodovnoj strani smanjen s 81 milijun kuna na 76 milijuna kuna, ponajprije zbog prolongiranja rokova izgradnje kapitalnog projekta vatrogasnog doma u Pavekima, bila je Unija Kvarnera, dok su vijećnici SDP-a bili suzdržani.


Bez vizije


– Ponovo svjedočimo lošem planiranju pa je proračun za 2022. godinu bez razvoja, vizije i nije realan. U proračunu nema ili ima premalo projekata poput doma za starije za koji je planirano 20.000 kuna, što jasno pokazuje da ga nikad nećete izgraditi, nema energetske obnove, razvoja IT-a – Kostrene kao pametnoga grada ili razvoja uvale Žurkovo, iako imate gotov projekt.


U ovih pet godina niste ništa učinili da povučete sredstva od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za obje naše lučice Žurkovo i Podurinj, a u proračunu nema ništa o Novom licu Kostrene, odnosno izgradnji centra Kostrene.


Ovo je još jedan proračun »putića i zidića«, na što se najviše troši proračunskog novca i na sve što se pod tim pojmom podrazumijeva, poručila je Muždeka Prodanović.


Načelnik Dražen Vranić poručio joj je da je kostrenski proračun za sljedeću godinu itekako razvojan jer 64 posto proračuna predviđeno je za investicije, održavanje i komunalni sustav.


– Vjerujete mi, za vrijeme od 2013. do 2017. godine nije napravljen niti jedan projekt osim izgradnje rotora u Šodićima, a i to je napravljeno u suradnji s hrvatskim cestama. Kad govorite da je proračun napuhan, očito ne poznajete kako se on stvara, a kao stranka imali ste puno vremena da realizirate stvari o kojima govorite kad ste bili na vlasti, rekao je Vranić.


Govoreći o kostrenskom budžetu za sljedeću godinu, Vranić je ustvrdio da je proračun, osim što je uravnotežen s prihodovne i rashodovne strane, realan, održiv, socijalno osjetljiv i razvojan.


Niz investicija


– Da je proračun socijalno osjetljiv, vidljivo je iz činjenice da je 28,41 posto proračuna predviđeno za potrebe predškolskog odgoja, obrazovanja, socijalno-zdravstvenih programa, kulture, sporta i svih drugih društvenih aktivnosti važnih za našu zajednicu.


Isto tako da je proračun razvojan, vidljivo je iz činjenice da je 64,02 posto proračuna namijenjeno za investicije, komunalne aktivnosti i zaštitu okoliša. Što se tiče kapitalnih projekata koji će biti realizirani tijekom iduće godine, nastavlja se s izgradnjom Društveno-vatrogasnog doma u Pavekima, čiji je završetak planiran tijekom ljeta 2022. godine, za što je u proračunu predviđen iznos od 7,5 milijuna kuna.


Također, nastavlja se realizacija projekta Kuća kostrenskih pomoraca, na kojoj su radovi započeli u listopadu ove godine, a završetak se planira tijekom jeseni 2022. godine. Za ovaj je projekt u proračunu predviđen iznos od 4,8 milijuna kuna te se dio sufinancira iz EU sredstava.


U naselju Doričići u tijeku je izgradnja kanalizacijske i vodovodne mreže. Radovi se nastavljaju i tijekom iduće godine, a vrijedni su 5,9 milijuna kuna.


U idućoj godini osigurana su sredstva i za izgradnju spojne ceste Žarka Pezelja – Šojska, uređenje igrališta u Ulici Žarka Pezelja, rekonstrukciju malog pomoćnog igrališta stadiona u Žuknici, zatim izgradnja nogostupa ispod čitaonice u Sv. Luciji, zajedno s rekonstrukcijom ulaza koji će biti prilagođen invalidima.


Osim ovih radova, u proračunu su planirana sredstva za još puno manjih, ali ništa manje značajnih radova gotovo u svim naseljima Kostrene, istaknuo je Vranić.