Divlje životinje

U Kostreni na mukama zbog divljih svinja na omiljenoj šetnici: Uskoro će biti proveden odstrel?

Barbara Čalušić

VEDRAN KARUZA

VEDRAN KARUZA

Razgovorao sam s predstavnicima Druge policijske postaje i u izradi je protokol na koji način odstraniti divljač, a moguć je i odstrel koji zahtijeva osiguranje policije i veterinarske službe, rekao je na sjednici načelnik Općine Kostrena Dražen VranićKOSTRENA – Dijelovi Kostrene ponovo su pod opsadom divljih svinja, a ovaj put sve ih se češće susreće na obalnom putu tik uz more. Sudeći prema videosnimci koja se proteklih dana pojavila na društvenim mrežama, životinje se ne obaziru na šetače na obalnom putu i činjenicu da je gotovo još dan.


Problem »udomaćenih« divljih svinja bio je i jedna od tema protekle sjednice Općinskog vijeća Kostrene na kojoj je HDZ-ov vijećnik Sanjin Vrkić pitao razmišlja li Općina Kostrena o sustavnom rješavanju problema opasne divljači u kostrenskim naseljima.


– Divlje svinje očito su življe nego što je to uobičajeno, a sad su se pojavile i na obalnoj šetnici. Vidjeli smo snimke na društvenim mrežama na kojima krdo divljih svinja prelazi šetnicu, a dvadesetak metera dalje udaljena je majka s bebom u kolicima. Mislim da taj problem moramo podignuti na višu razinu i početi ga konkretnije i sustavnije rješavati. Znam da je to težak problem i da bi se u to trebale uključiti i neke druge institucije osim Općine Kostrena. No ne dao Bog da se nešto dogodi. Zato se svi moramo alarmirati, a pogotovo općinske službe da se njihov dolazak spriječi na obalnu šetnicu jer idu ljepši dani, poručio je Vrkić.


Konkretne akcije
Načelnik Dražen Vranić najavio je da će Općina Kostrena u vrlo skorom razdoblju poduzeti konkretne akcije rješavanja problema divljači u Kostreni.


– Nadam se da ćemo uskoro pristupiti organizaciji konkretnih akcija po tom pitanju. Znate i sami da smo prošle jeseni donijeli i program zbrinjavanja divljači izvan lovnog područja i na taj način stvorili uvjete da se može krenuti i u odstranjivanje divljači izvan lovnog područja.


Nedavno sam imao razgovore s predstavniciima Druge policijske postaje i u suradnji s njima u izradi je protokol na koji način odstraniti divljač, a moguć je i odstrel koji zahtijeva osiguranje policije i predstavnika veterinarske službe. Mi smo napravili i predradnje snimanja iz zraka da se točno utvrdi gdje točno obitavaju i koliko ima divljih svinja, ali i druge divljači poput jelena i srna. Utvrđena su točno mjesta gdje životinje spavaju kako bi se moglo ići u odstranjivanje divljači. Vjerujem da će to krenuti vrlo skoro, a o tome će zbog sigurnosti biti obaviještena i javnost. Mi smo kao jedinica lokalne samouprave najdalje otišli u izradi tog programa, a problem divljači problem je s kojim se susreće cijela naša obala, istaknuo je Vranić.


Privremeni zamjenik


Vijeće je prihvatilo jednoglasno izmjene statuta i poslovnika koji su na ovaj način usklađeni s izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi prema kojima se u Kostreni ukida institucija zamjenika i uvodi kategorija privremenog zamjenika koji je osoba iz redova Općinskog vijeća koju je načelnik na početku svog mandata imenovao i može ga u slučaju potrebe tijekom mandata mijenjati. Privremeni zamjenik obavlja samo nužne poslove.


Zakonske izmjene smanjile su i vijećničke naknade te će ubuduće vijećnici u Kostreni umjesto mjesečne naknade od oko 1.400 kuna, koju su dobivali proteklih više od 15 godina, sada dobivati 500 kuna neto. Prijedlog je jednoglasno usvojen, a naknada predsjednika vijeća prema novoj je odluci uvećana za 50 posto u odnosu na novi iznos dok je potpredsjednika veća za 30 posto u odnosu na vijećničku nanadu.