Brza dijagnostika

U KBC-u Sušak PCR testove rješavat će u 3 do 6 sati, otvoren je prvi takav laboratorij

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Novi se laboratorij temelji na rezultatima rada i inovacija riječkih znanstvenika te značajno skraćuje vrijeme za PCR dijagnostiku SARS-CoV-2 na samo 3 do 6 sati



U suradnji Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Objedinjenog hitnog bolničkog prijama (OHBP) Kliničkog bolničkog centra Rijeka na sušačkom lokalitetu u petak, 19. veljače predstavljen je prvi laboratorij za brzu molekularnu dijagnostiku u hitnoj medicini u Hrvatskoj.


Novi se laboratorij temelji na rezultatima rada i inovacija riječkih znanstvenika te značajno skraćuje vrijeme za PCR dijagnostiku SARS-CoV-2 na samo 3 do 6 sati.


Na predstavljanju laboratorija nazočnima su se obratili državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. Željko Plazonić, ravnatelj KBC Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Goran Hauser, prorektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić i pročelnik Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Stipan Jonjić.


Foto galerija: Otvorenje laboratorija za testiranje na covid na Hitnoj pomoći KBC-a Sušak Foto: Marko Gracin




Nakon što je KBC Rijeka u jesenski val pandemije COVID-a 19 ušao bez dijagnostičkih uređaja, tijekom svega nekoliko mjeseci ne samo što je osigurao klasični PCR uređaj u Kliničkom zavodu za kliničku mikrobiologiju koji provodi najširu PCR dijagnostiku, već je u najkraćem roku razvio novu metodu i opremio novi laboratorij koji će povećati sigurnost bolničkog sustava od prodora infekcije, bitno skratiti vrijeme do prispijeća PCR nalaza na SARS-Co-V2 i time smanjiti potrošnju zaštitne opreme.


Glavne zasluge za početak rada novog laboratorija imaju doc. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić sa Zavoda za proteomiku Medicinskog fakulteta i Martina Pavletić, dr. med., pročelnica OHBP-a KBC-a Rijeka.



Projekt je jedinstven primjer izravnog korištenja znanstvenih rezultata i kapaciteta za napredak rutinskog rada u zdravstvu.


On predstavlja translacijsku znanost kojoj je namijenjen infrastrukturni projekt izgradnje – TransMedRi centar u Kampusu u partnerstvu Sveučilišta u Rijeci, Medicinskog fakulteta i KBC-a Rijeka, a kojeg vodi prof. dr. sc. Bojan Polić.


Novi laboratorij za brzu molekularnu dijagnostiku u hitnoj medicini, pored ostalog, sada raspolaže Bio-rad CFX96Dx uređajem za kvantitativni PCR koji ima kapacitet od 94 uzorka u jednom ciklusu ili do 600 testova dnevno.


Zahvaljujući novoj inovativnoj metodi razvijenoj u Rijeci, uređaj može obraditi uzorke u roku od 3 do 6 sati, čime za 4 do 8 puta skraćuje vrijeme dijagnostike SARS-CoV-2, a ujedno ostvaruje i znatne uštede.


Pored tog uređaja, novi laboratorij raspolaže i s još dva uređaja za brzu dijagnostiku koji imaju manji dnevni kapacitet pa se koriste u posebnim slučajevima, pri čemu jedan pored SARS-CoV-2 dijagnosticira još 21 drugi uzročnik bolesti uključujući gripu i legionelu.