Klub

U Kastvu otvoren inovacijski laboratorij inoLAB

Vladimir Mrvoš

Prostor će, osim za istraživanje i razvoj novih inovacija, služiti i drugim zainteresiranim korisnicima za razne edukacijske i prezentacijske formateSvečano je otvoren inovacijski laboratorij inoLAB Kastav, prvi od četiri kluba mladih inovatora poduzetnika na području Urbane aglomeracije Rijeka.


Tom prilikom je potpisan prvi sporazum o suradnji Grada Kastva i tvrtke Ericsson Nikola Tesla na ovom projektu, a potpisali su ga gradonačelnik Matej Mostarac i direktor razvoja Ericsson Nikola Tesla, Darko Huljenić.


Osnivanje i početak rada inovacijskog laboratorija inoLAB Kastav financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, putem projekta kojega provodi Grad Kastav u partnerstvu sa Savezom inovatora Primorsko-goranske županije i Klubom inovatora KIN Kastav.
U provedbu projekta uključit će se i druge organizacije poput Osnovne škole ”Milan Brozović” Kastav, Tehničke škole i Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, a u budućnosti i druge organizacije i obrazovne institucije.


Projektom, čija je ukupna vrijednost veća od 2 milijuna kuna, ne predviđa se samo uređenje i opremanje klubova s najnovijom informatičkom i specijaliziranom opremom, već i niz drugih povezanih aktivnosti, poput edukacije učenika i studenata kroz radionice o novim tehnologijama, karijernog usmjeravanja, izrade poslovnih planova i poduzetničkih profila, radionica i ljetne škole inovativnosti, inovacijskih konferencija i izložbi, i sl.


Ovaj inovacijski laboratorij, kojim će se prvenstveno služiti Klub inovatora KIN Kastav, opremljen je 3D printerom, CNC glodalicom, prijenosnim računalima, interaktivnom zaslonom, projektorom, velikom količinom alata i materijala, ergonomskim stolicama i stolovima te naravno standardnom uredskom opremom.


Prostor će, osim za istraživanje i razvoj novih inovacija, služiti i drugim zainteresiranim korisnicima za razne edukacijske i prezentacijske formate.


– U narednom razdoblju očekujemo da će se događati velike stvari u ovome prostoru, a uskoro i na nekim drugim mjestima, poput novog poduzetničkog inkubatora KASPI, čije službeno otvaranje očekujemo uskoro, rekao je gradonačelnik Mostarac.


Zainteresirani učenici, studenti i drugi građani, o svim navedenim projektnim aktivnostima mogu saznati na mrežnoj stranici inolab-kastav.eu.