11. izdanje

U Kastvu održana Nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Glavna tema bili su izazovi EUR-a i SchengenaU Gradskoj vijećnici u Kastvu održana je 11. Nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda s glavnom temom – Izazovi EUR-a i Schengena.


Ovogodišnje nacionalno okupljanje proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice okupilo je više desetaka sudionika, a uz pčelarske praktičare okupila se i cjelovita pčelarska struka.


Konferencija je poprimila obilježje najvažnijeg nacionalnog okupljanja proizvođačke, stručne i znanstvene pčelarske zajednice, uz sudjelovanje uglednih gostiju iz Hrvatske i inozemstva.
Prometnula se u već tradicionalni skup, jedinstven po tome što se na jednom mjestu sastaju i razmjenjuju podatke predstavnici primarne pčelarske proizvodnje, ali i pčelarske znanosti.


Ovogodišnja tematska odrednica Konferencije – Izazovi EUR-a i Schengena, pokušala je odgovoriti na izazove u kojima u potpunosti nestaju kako fizičke tako i monetarne granice.


Foto Vladimir Mrvoš


Naglasak je dan na izazove koji pred Republiku Hrvatsku dolaze ulaskom u zajednički Schengenski prostor europskog tržišta i uvođenje EUR-a kao nove valute.


Posebno se to odnosi na brigu o izvornosti i kakvoći pčelinjih proizvoda te mehanizme tržišta kojima se oni osiguravaju.


Time se željela naglasiti važnost mehanizama uređenja hrvatskog tržišta pčelinjih proizvoda, a posebna važnost dala se na osiguranje njihove kakvoće i sigurnosti.


U skladu sa svojim nazivom, ovaj je skup namijenjen sagledavanju odrednica sigurnosti, zdravstvene ispravnosti, kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda.


No isto tako, veže se i uz institucionalne i vaninstitucionalne oblike pčelarske proizvodnje. Konferencija je tematski obradila aktualnosti vezane uz upravljanje kakvoćom pčelinjih proizvoda njihovih prerađevina pri čemu je jako naglašeno vrednovanje sigurnosnih značajki njihove uporabe.


Nakon konferencije u petak u subotu se održava četvrto izdanja manifestacije pod nazivom “4. Zeleno – plava pčelarska orijentacija 2022 – Kad se susretnu zelena i plava pčelarska Hrvatska”.


Manifestacija počinje u 10 sati, u srednjovjekovnoj Gradskoj loži u Kastvu. Nastavno na programsku orijentaciju Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranskog pčelarskog saveza (UPU PGŽ), na ovom skupu će se proizvođačka, stručna i znanstvene zajednica staviti u funkciju servisa građana odnosno potrošača pčelinjih proizvoda.


Ova manifestacija ima primarni cilj definirati pčelarske sličnosti primorske i kontinentalne Hrvatske. Posebno se pri tome ističe predstavljanje programskih smjernica pčelarskih udruga Primorsko goranske županije u cilju pozicioniranja zeleno-plavog pčelarstva te definiranja odrednica kakvoće pčelinjih proizvoda. Sudjelovanje je slobodno.