Neobična edukacija

U Kastvu održan tečaj za certificirane interpretacijske vodiče

P. N.

Polaznice edukacije, snimljene u Kastvu

Polaznice edukacije, snimljene u Kastvu

Bit ovog tečaja je otkriti kako gostima približiti baštinu na drugačiji način osim izgovaranja suhoparnih činjenica, kako baštinske lokalitete pretvoriti u iskustva i kako aktivirati slušateljeKASTAV Dok je Rijeku i okolicu obuzelo maškarano ludilo, u Gradskoj vijećnici grada Kastva 16 izuzetnih žena pripremalo se za završnicu tečaja za Certificirane interpretacijske vodiče pod vodstvom trenerice Ive Silla.


Naime, u organizaciji Ivane Karanikić, vlasnice turističke agencije Prolingua Travel, licencirane turističke vodičkinje i licencirane interpretacijske vodičkinje i pod potkroviteljstvom Grada Kastva u trajanju od 5 dana održan je veoma neobičan tečaj s naglaskom na interpretaciju baštine.


– Ovim neformalnim načinom učenja koji je namjenjen svim turističkim vodičima, muzejskim djelatnicima, vodičima u zaštićenim dijelovima prirode, pročešljali smo Grad Kastav uzduž i poprijeko, ušli u sve skrivene kutke i vidjeli koliki nevjerojatan potencijal čuči u ovom primorskom gradiću.
Bit ovog tečaja je otkriti kako gostima približiti baštinu na drugačiji način osim izgovaranja suhoparnih činjenica, kako baštinske lokalitete pretvoriti u iskustva i kako aktivirati slušatelje.


Turistički vodiči su ambasadori turizma, posrednici između baštine i gostiju te često imaju zahtjevnu ulogu domaćina jer su prvi kontakt gostiju s zemljom u koju dolaze. Ljudi k’o ljudi, puni predrasuda često sude cijelu naciju po jednoj osobi, bio taj dojam dobar ili loš.


Ovaj tečaj raznim alatima i metodama uči baš to, kako prenijeti ljubav prema svom kraju, kako oživjeti povijest i kako putnika namjernika staviti u kožu lokalnog stanovništa. Turisti su odavno prestali tražiti samo sunce i more, traže doživljaj, a mi smo tu da im to pružimo. Završenim tečajem nismo samo dobili certifikat već i predivno iskustvo rada u timu što mi kao vodiči inače ne radimo, poznanstva i gledamo Kastav skroz drugim očima.


Ovom prilikom htjela bi zahvaliti Gradu Kastvu što je prepoznao ovaj projekt, Hotelu Kukuriku što nas je trpio sve ove dane, pizzeriji Rustica i restoranu Fortici na preukusnim jelima. I udruženju Interpret Europe što je osmislilo i provodi ovaj hvalevrijedan tečaj, objasnila je Sonja Tudor.