Suradnja s policijom

U kastavskoj školi obilježen Dan sigurnijeg interneta

Vladimir Mrvoš

Foto PU primorsko-goranska

Foto PU primorsko-goranska

Održano je interaktivno predavanje o odgovornom korištenju tehnologije i mobilnih uređaja među djecom i mladimaVijeće učenika Osnovne škole Milan Brozović Kastav i policijska službenica Policijske uprave primorsko-goranske obilježili su Dan sigurnijeg interneta interaktivnim predavanjem o odgovornom korištenju tehnologije i mobilnih uređaja među djecom i mladima, kako bi se izbjegle mnoge opasnosti.


Isto je provedeno i s učenicima šestog razreda u Katoličkoj osnovnoj školi “Josip Pavlišić” u Rijeci, tako da je sveukupno prisustvovalo 36 učenika.


Idućeg tjedna predavanja o prevenciji elektroničkog nasilja održat će se u Osnovnoj školi “Ivana Rabljanina” i Srednjoj školi “Markantuna de Dominisa” na Rabu.
Iako se mladi svakodnevno kroz internetski sadržaj mogu informirati, učiti, virtualno družiti i zabavljati, postoje i negativne strane Internet komunikacije, a to je elektroničko nasilje.


U uvodnom dijelu predavanja učenici su znali razlikovati tradicionalno vršnjačko od elektroničkog nasilja. Elektroničko nasilje naziva se još cyberbullying, internetsko nasilje, virtualno nasilje.


Učenici su upoznati s osnovnim obilježjima elektroničkog nasilja a to su: namjera počinitelja da povrijedi žrtvu, element ponavljanja napada i neravnoteža moći počinitelja i žrtve jer nasilnik često ostaje anoniman a publika se sve više širi dok on objavljuje materijal koji može žrtvu povrijediti i zbog čega se žrtva osjeća bespomoćnom.


Ipak, iako se radi o ponavljanju napada, isto tako je moguće da jednokratni komentar od strane više korisnika ili koji se dijeli sa više drugih osoba, vrlo lako preraste u elektroničko nasilje, što se često događa na društvenim mrežama.


S učenicima se razgovaralo o svim oblicima elektroničkog nasilja, kao što su prijetnje, vrijeđanja (na Internet stranicama, forumima, blogovima), poticanje mržnje prema određenoj osobi, odnosno kreiranje tzv. grupe mržnje (engl. hate groups) na društvenim mrežama gdje su žrtve objekti ismijavanja, namjerno isključivanje određene osobe iz internetskih grupa, kreiranje lažnih profila ili neovlašteno korištenje nečijeg profila, video snimanje fizičkog napada i objavljivanje snimke, javno objavljivanje nečijih privatnih podataka bez odobrenja te osobe.


Policijska službenica naglasila je učenicima da su svi prekršajno i kazneno odgovorni već s navršenih 14 godina, te su upoznati sa zakonskim odredbama koje se odnose na određene skupine maloljetnika.


Također, nastojalo ih se senzibilizirati na opasnost od tzv. sextinga (slanja seksualno eksplicitnih fotografija i poruka), opasnosti komunikacije s nepoznatim osobama (koje često davaju lažne podatke o izgledu i godinama).


Učenici su aktivno sudjelovali na predavanju iz razloga jer im je navedena problematika poznata i interesantna.


U slučaju prijavljivanja bilo kakvih sadržaja za koje učenici smatraju da su neprimjereni i nezakoniti, a odnose se na moguće zlostavljanje ili iskorištavanje djece, važno je odmah prijaviti roditeljima i mogu prijaviti i preko aplikacije MUP-a Red Button.


Isto tako svi su dobili informacije da uvijek mogu nazvati telefon 192, obratiti se putem e maila [email protected] ili doći s roditeljima u najbližu policijsku postaju.