Prvi Europski dan logopedije

U Kampusu na Trsatu uskoro s radom počinje logopedska ambulanta

Ingrid Šestan Kučić

Snimio VEDRAN KARUZA

Snimio VEDRAN KARUZA

Logopedski centar u suradnji s KBC-om Rijeka uskoro pokreće i logopedsku ambulantu na Kampusu, a ovog je tjedna Senat dao suglasnost i za novi studij farmacijeRIJEKA  Studij Logopedije i Logopedski centar Sveučilišta u Rijeci obilježili su svoj prvi Europski dan logopedije, koji krovna udruga europskih logopeda (European Speech and Language Therapy Association, ESLA) svake godine obilježava 6. ožujka. Simpozijem koji je organiziran u virtualnom obliku riječka je Logopedija, prema riječima prorektorice za studije, studente i osiguranje kvalitete prof. dr. Marte Žuvić, prvi put izašla u javnost.– Nakon višegodišnjih napora ove je godine pokrenuta preddiplomska razina studija logopedije, a započeli smo i s pripremama za diplomsku razinu studija. Otvorili smo i Centar logopedije kako bismo ispunili treću misiju Sveučilišta, a riječ je o suradnji sa zajednicom. Logopedski centar u suradnji s KBC-om Rijeka uskoro pokreće i logopedsku ambulantu na Kampusu, a ovog je tjedna Senat dao suglasnost i za novi studij farmacije. Riječ je o modernom i inovativnom studijskom programu koji neće omogućavati samo bavljenje ljekarništvom i rad u ljekarni, već će studentima omogućiti široke kompetencije te zapošljavanje i u farmaceutskoj industriji te bolničkom sustavu u kojem je kroz personaliziranu medicinu riječ o traženom kadru, najavila je prof. dr. Žuvić.


Terapija i dijagnostika na daljinu


Kako svake godine ESLA predlaže temu Europskog dana logopedije, ove je godine, u skladu s pandemijom, tema telepraksa jer, kako je pojasnio voditelj studija Logopedija i predstojnik Logopedskog centra doc. dr. Zdravko Kolundžić, pandemija je mnoge struke prisilila da se u kratkom razdoblju reorganiziraju te omoguće terapiju i dijagnostiku na daljinu. Kako izgleda telepraksa u praksi predstavila je docentica Sveučilišta u Mostaru Suzana Jelčić Jakšić, koja se dugi niz godina bavi poremećajima tečnosti. Navodeći da je telepraksa vid telemedicine gdje su usluge osigurane posredstvom suvremenih tehnologija i onda kada su korisnici i stručnjaci razdvojeni, Jeličić Jakšić je istaknula da je uslijed pandemije COVID-19 telemedicina i u Hrvatskoj ušla u svakodnevnu uporabu. Ustvrdila je i da su europske zemlje, za razliku od SAD-a i Australije gdje je takav oblik rada odavno zaživio, konzervativnije po pitanju rada s pacijentima na daljinu, iako je riječ o jednako uspješnom radu koji je jeftiniji i omogućava veću jednakost dostupnosti medicinskih usluga.


Artikulacijski poremećaji
U sklopu simpozija prof. dr. Miroslav Vrankić s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji je i osnivač tvrtke E-Glas, koja se bavi razvojem asistivne tehnologije, iznio je iskustva rada u području gdje se spajaju napredna tehnologija i pomaganje ljudima. Ujedno je predstavio i njihov najnoviji projekt Kokolingo, web-aplikaciju za logopedske vježbe za djecu s artikulacijskim poremećajima. Navodeći kako 20 do 50 posto djece predškolske dobi ima neki oblik artikulacijskih poremećaja, prof. dr. Vrankić je kazao da je Kokolingo prva hrvatska digitalna vježbenica za djecu s takvim poremećajima koja može biti pomoć i logopedima i roditeljima, a u njezin je razvoj bio uključen tim logopeda iz cijele Hrvatske.