Velika akcija

U iseljavanju Studentskog naselja koje postaje karantena za oboljele pomažu i pripadnici Armade

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni BrmaljMinistarstvo unutarnjih poslova privremeno je preuzelo nadležnost nad Studentskim naseljem »Ivan Goran Kovačić« koje će za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa biti karantena za smještaj bolesnika s lakšim simptomima.


Danas je, prema operativnom planu Stožera civilne zaštite, organizirano iseljavanje studenata iz tog studentskog naselja, a “ruku su dali” i pripadnici Armade, koji su se s maskama na licu uključili u ovaj posao.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj

Svi korisnici naselja bit će preseljeni u paviljone Kampusa na Trsatu gdje će im, kako najavljuje prorektor za znanost i umjetnost te koordinator za epidemiju COVID-19 na Sveučilištu u Rijeci, prof. dr. Alen Ružić, biti ustupljeni profesorski apartmani. Uz te apartmane, dodaje rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, pripremljene su i tri sobe.


– U trenutku kada je stigla odluka Ministarstva unutarnjih poslova da preuzima Studentsko naselje u objektima naselja je bilo 70 studenata, a svega njih 36 javilo se za preseljenje na Trsat. Ostali su donijeli odluku da idu kući, ističe rektorica.


Navodeći kako zbog trenutne epidemiološke situacije Sveučilište u Rijeci privremeno ne raspolaže tim studentskim naseljem, prof. dr. Ružić kaže da je izbor naselja »Ivan Goran Kovačić« za pretvaranje u karantenu strateški, zbog blizine respiratornog centra.


Klinički bolnički centar Rijeka, odnosno Klinika za neurologiju, prenamjenjuje se u respiratorni centar za najteže oboljele. Odmah do nje nalazi se i Otorinolaringologija koja će primati manje teške slučajeve, dok će studentsko naselje služiti kao dodatni bolnički kapacitet za pacijente oboljele od koronavirusa, ali koji nemaju težih respiratornih problema, što je dobar izbor, jer riječ je o naselju koje je izolirano i od kojeg sanitetskom prijevozu do KBC-a u slučaju potrebe trebaju svega dvije minute. Naselje se nalazi oko 500 metara od respiratornog centra, što će omogućiti da se oboljeli odmah tamo preveze i pruži mu se adekvatna skrb i liječenje ukoliko mu se stanje pogorša, pojašnjava prof. dr. Ružić.