Za primjer drugima

U Rijeci medicinari ne prosvjeduju, a posebni su po još nečemu. Cijepljeno ih je čak 92,4 posto

Barbara Čalušić

Foto ilustracija: S. Drechsler

Foto ilustracija: S. Drechsler

Ova razina procijepljenosti, osim što smo po njoj u vrhu države, mogla bi poslužiti kao uzor cijepljenju u općoj populaciji, poručuje Dobrica RončevićGlavni županijski epidemiolog dr. Dobrica Rončević kaže kako je tijekom rujna uočen porast broja osoba koje se cijepe protiv koronavirusa u Primorsko-goranskoj županiji.


Riječ je, kako je objasnio Rončević, uglavnom o osobama koje se cijepe motivirane novim odlukama kojima se traži od zaposlenih u zdravstvu i socijali posjedovanje COVID-potvrde, pa je i ta mjera rezultirala povećanjem broja cijepljenih.


“Od 7.364 evidentirana zdravstvena radnika u Primorsko-goranskoj županiji prvom dozom cijepljeno je 92,4 posto, dok se može govoriti o procijepljenosti od oko 85 posto drugom dozom među zdravstvenim radnicima.
Ova razina procijepljenosti, osim što smo po njoj u vrhu države, mogla bi poslužiti kao uzor cijepljenju u općoj populaciji”, zaključio je Rončević.


Covid potvrde u Rijeci bez problema


Za razliku od bolnica u Zagrebu i Splitu, gdje se prosvjedovalo, uvođenje COVID-potvrda u zdravstveni sustav u Kliničkom bolničkom centru Rijeka prošlo je bez problema.


Od ukupno 460 zaposlenika koji nisu imali COVID-potvrde njih 323 testiralo se u bolnici tijekom vikenda, a među njima su otkrivena i četiri COVID-pozitivna zaposlenika koji su bili asimptomatski.– Zahvalan sam i čestitam našem medicinskom osoblju i ravnateljstvu na uspostavljenom mehanizmu kontrole COVID-potvrda. Sve je obavljeno u vrlo kratkom i intenzivnom vremenskom razdoblju te praktički nemamo niti jednog zaposlenika koji ne ispunjava uvjete i svi mogu nastaviti obavljati svoje radne zadatke.


Postigli smo maksimalan učinak našim zajedničkim naporima na zadovoljstvo svih nas, poručio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić koji je u ponedjeljak od sedam sati ujutro u riječkoj bolnici pratio uvođenje COVID-potvrda u sustav.


Kako je objasnio ravnatelj KBC-a prof. dr. Alen Ružić, odmah po prispjeću odluke o uvođenju COVID-potvrda u sustav zdravstva, u riječkoj su bolnici krenule intenzivne pripreme za uvođenje kontrole. S posljednjim danom rujna, bolnička uprava je sastavila detaljan popis zaposlenika koji imaju COVID- potvrde.


Rijeka za primjer


– To je velika većina djelatnika od 3.500 zaposlenih u KBC-u Rijeka. Također, utvrdili smo koga treba testirati pa smo za sve zaposlenike tijekom vikenda osigirali dva mjesta u bolnici gdje se mogu besplatno testirati.


Testiranje je bilo uspješno te smo danas ušli u normalno funkcioniranje bez ikakvih zastoja u radu i pružanju usluga postignuvši viši stupanj zaštite zaposlenika i pacijenata, rekao je Ružić koji se zahvalio svim zaposlenima u riječkoj bolnici koji čine sve kako bi se prekinuo ciklus pandemije.Kako je pojasnio, testiranje vikendom uvedeno je kako ne bi došlo do izostanka redovnih aktivnosti bolnice, zbog čega sam scenarij prema kojem bi se zaposlene u bolnici kontroliralo u ponedjeljak ujutro, nije bio moguć. Zaposleni u riječkom KBC-u koji nemaju COVID-potvrde testirat će se dvaput tjedno, i to od utorka do petka, izvan radnog vremena.


Od ukupno 460 zaposlenika, koliko ih se treba testirati prije ulaska u bolnicu, dio se testirao na izvanbolničkim punktovima, a u ponedjeljak samo osam zaposlenih nije imalo COVID-putovnice te se njih sedam u međuvremenu testiralo.


– Osigurali smo da svi bolesnici koji su bili naručeni za bolnicu i dobiju svoju uslugu. Inače, od 323 testiranih u bolnici njih četvero je bilo pozitivno, i to asimptomatski, što još jednom potvrđuje potrebu za testiranjem i vjerujem da smo na ovaj način sigurno spriječili daljnje širenje bolesti, rekao je Ružić.


Inače, od najave uvođenja COVID-potvrda u zdravstvu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a cijepljeno je 56 zdravstvenih radnika od kojih su gotovo svi zaposleni u KBC-u Rijeka.


– Vjerujem da će se gotovo svi naši djelatnici procijepiti. Moramo biti svjesni da će dio imati zapreke kod cijepljenja u smislu apsolutnih kontraindikacija kod nekih, kao što su to, primjerice, alergije. To ćemo indivudalno rješavati i testirati takve osobe, poručio je Ružić.