Strah od 13.8.

U Gradu Rijeci strepe: Četiri tvrtke iskazale zanimanje za Galeb, hoće li poslati i službene ponude?

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Brod »Galeb« podijelio je gradski parlament na pola, 18 vijećnika je za obnovu, 15 je protiv, dok je klub Liste za Rijeku od tri vijećnika suzdržan, odnosno podržat će kreditno zaduženje više zbog Palače šećerane, ali pod uvjetom da stigne ponuda za »Galeb« koja će biti u skladu s iznosom iz natječaja, a to je oko 45 milijuna kunaRIJEKA – Sat za prihvaćanje jednog od najbitnijih infrastrukturnih projekata za projekt EPK otkucava tik-tak, baš kao instalacija na Jadranskom trgu koja odbrojava vrijeme do 2020. godine, kada će Rijeka postati Europska prijestolnica kulture.


Naime, sutra u 10 sati u Trpimirovoj ulici otvarat će se ponude za obnovu broda »Galeb« čime bi se trebao okončati drugi natječaj za ovaj projekt vrijedan oko 45 milijuna kuna. U gradskoj upravi nitko ne zna hoće li doći koja ponuda jer se one više ne šalju u kuvertama, već elektroničkim putem.


Političko pitanje


Prema informacijama iz prednatječajnog postupka, zanimanje za projekt pokazali su brodogradilišta iz Trogira i Kraljevice, jedna talijanska tvrtka, ali i »Viktor Lenac«. U Gradu Rijeci nitko ne razmišlja o planu B koji se odnosi na scenarij ako ne stigne ni jedna ponuda.
Čelni ljudi na Korzu 16 kao ozebli sunce čekaju hoće li se zanimanje investitora, a riječ je o najmanje tri tvrtke, iz prednatječajnog postupka pretvoriti u konkretnu ponudu i na koji iznos. Naime, opravdan je strah da se ne ponovi prvi natječaj kada je jedinu ponudu poslao »Viktor Lenac« i koja je bila dvostruko skuplja od iznosa koji je bio osiguran u Gradu Rijeci, prema troškovniku što ga je izradila projektanska tvrtka koja je taj posao dobila na natječaju.


Lenac je tada ponudio više od 60 milijuna kuna, a zbog čega je prvi natječaj poništen. Ista tvrtka radila je preprojektiranje i novi troškovnik zbog čega su se troškovi obnove popeli s 35 na 45 milijuna kuna. Ali je posao odrađen na način da izvođač radova ima ipak manje zahtjevan posao.


Cijela priča trebala je biti okončana prije 20-ak dana, uoči sjednice Gradskoga vijeća na kojoj se trebao odobriti kredit za obnovu Palače šećerane i broda Galeb od 44 milijuna kuna, ali je rok prolongiran na zahtjev tvrtki zainteresiranih za ovaj posao.


Gradska uprava strepi od trinaestog kolovoza, ali strepi i gradonačelnik Vojko Obersnel zbog toga što je ovaj projekt postao prvorazredno političko pitanje. Brod Galeb podijelio je gradski parlament točno na pola, 18 vijećnika je za obnovu, 15 vijećnika je protiv dok je klub Liste za Rijeku od tri vijećnika suzdržan, ali s jasnim stavom koji je pojasnio gradski vijećnik još uvijek Mosta Zvonimir Peranić.


Lista za Rijeku podržat će kreditno zaduženje više zbog Palače šećerane nego zbog »Galeba« kako se ne bi ostalo bez oko 70 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Ali pod uvjetom da stigne ponuda za obnovu »Galeba« i da ona bude u skladu s iznosom koji je naveden u natječaju, a to je oko 45 milijuna kuna.


Iako je vijećnik Liste za Rijeku Predrag MIletić i te kako nezadovoljan zbog toga što je brod »Galeb« dobio prioritet u odnosu na izvornu riječku baštinu, klub Liste za Rijeku preuzeo je političku odgovornost i odlučio biti konstruktivan jer su s pravom procijenili da bi onemogućavanje kredita izazvalo veću štetu.


Naime, kredit iznosi 44 milijuna kuna, a u slučaju odbijanja novog kreditnog zaduženja Grad Rijeka bi morao osigurati iz proračuna otprilike toliki iznos za vraćanje 16 milijuna već povučenih europskih sredstava za obnovu Šećerane, za dovršetak tog projekta 20-ak milijuna kuna, a moguće je da bi se morali platiti i penali, iako nitko ne zna koliki bi taj iznos bio


Apsolutno protiv


Kao što sat odbrojava za one koji smatraju da je projekt dobro rješenje kako bi se u funkciju stavilo kulturno dobro Republike Hrvatske, tako sat otkucava i za one koji se nadaju da ni jedna ponuda neće stići. A takvih je sigurno 15 u Gradskom vijeću.


Da se antiobersnelova koalicija spremna potruditi da sve napravi da zakomplicira život riječkome gradonačelniku na ovom pitanju, vidjelo se na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća i na njezinom nastavku.


Naime, 11. srpnja ove godine počela je sjednica gradskoga parlamenta u jutarnjim satima, a prekinuta je u dva sata i 20 minuta ujutro sljedećega dana. Najprije su opozicijski vijećnici do oko 18 sati zloupotrebljavali institut replike kako bi nedostajući vijećnici došli na Korzo 16, a kada se to dogodilo, onda su vijećnici SDP-a i političkih partnera te stranke krenuli sa zloupotrebom replike.Sve se pretvorilo u legitimno političko nadmudrivanje koje je okončano prijedlogom Liste za Rijeku da se sačeka zatvaranje natječaja i da se onda glasa o kreditu. No, nastavak sjednice nije donio raspetljavanje ovog političkog čvora jer je prolongirano zatvaranje natječaja. Gradsko vijeće prihvatilo je odluku da se glasovanje o kreditu prolongira za sljedeću sjednicu. Tako je Obersnel spašen od blamaže do zatvaranja natječaja.


Ako bude sve u redu i pristigne zadovoljavajuća ponuda, projekt obnove Šećerane i »Galeba« će se nastaviti kreditnim sredstvima, a ako ne, bit će to i te kako opasna situacija i za gradski proračun i za gradonačelnika.


Naime, u proračunu koji je ionako nategnut trebat će osigurati rebalansom oko 40 milijuna kuna. To je scenarij koji će i te kako potresti Grad Rijeku i za koji se vladajuće strukture nadaju da se neće dogoditi. A što će i kako biti, znat će se sutra u 10 sati u Trpimirovoj ulici u uredima Odjela gradske uprave za javnu nabavu.


Integralni postupak za dva projekta


Prvi natječaj za brod »Galeb« koji bi mnogi rado vidjeli na dnu mora poništen je zbog toga što je pristigla samo ponuda »Viktora Lenca« na oko 60 milijuna kuna, što je bilo dvostruko skuplje od novca koji je za taj projekt predvidio Grad Rijeka.


Obnova »Galeba« sastavni je dio integralnog projekta koji uključuje i obnovu Palače šećerane pa neizglasavanje novog kredita, a na što je upozoravao gradonačelnik Vojko Obersnel, znači da će Grad Rijeka ostati bez gotovo 10 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava, morat će vratiti 14 milijuna kuna koje su do sada povučene za obnovu Palače šećerane, osigurati novac za penale koji mogu iznositi i do 20 posto investicije i u proračunu rebalansom osigurati oko 25 milijuna kuna ako se misli dovršiti obnova Palače šećerane. Za ta dva projekta odobreno je bespovratnih 69 milijuna kuna.


– Kao i u svakom EU projektu, uvjet za korištenje odobrenog europskog novca je osiguranje dijela vlastitih sredstava, tzv. domaće financijske komponente. Za ovaj konkretni EU projekt koji se zove »Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine« i koji obuhvaća obnovu i Palače šećerane i »Galeba«, Grad Rijeka vlastitu financijsku komponentu namjerava osigurati kreditom od 44 milijuna kuna s rokom otplate do 2032. godine, pojasnili su svojevremeno u Gradu Rijeci.


Scenarij B – rebalans proračuna za 40 mil. kuna


Scenarij B jako je opasan za Grad Rijeku. Grad može nastaviti obnovu Šećerane, ali izvan europskog projekta i bez EU novca. U tom slučaju, rebalansom proračuna Grad mora osigurati 14 milijuna kuna koje će vratiti Europi i dodatno istim rebalansom pronaći oko 26 milijuna koliko je potrebno za dovršetak same Palače.


– Situacija je pomalo apsurdna jer bi na taj način, osim odbijanja 69 milijuna kuna europskog novca, i uz odricanje od dijela projekata iz ovogodišnjeg proračuna, Grad i dalje trebao osigurati oko 40-ak milijuna kuna i to u samo jednoj godini, i to samo za dovršetak Palače šećerane. Stoga je opcija osiguranja 44 milijuna kuna, kroz kredit s rokom otplate do 2032. godine, za obnovu dva objekta riječke industrijske baštine svakako puno povoljnija za Riječane – pojašnjavaju u Gradu Rijeci.


Također valja napomenuti da, bez obzira na odluku koja će biti donesena 24. srpnja, nije ugrožen ni projekt Europske prijestolnice kulture. Program EPK planiran za 2020. priprema se i utvrđuje predviđenim tempom i svi dogovoreni dijelovi programa bit će realizirani.


Brod »Galeb« i Palača šećerane imaju planirane stalne muzejske postave, a sve ostale izložbe koje su sastavni dio Rijeke – Europske prijestolnice kulture, održavat će se i u mnogim drugim prostorima u gradu, naglasili su u Gradu Rijeci uoči nastavka srpanjske sjednice gradskoga parlamenta.