Industrijska zona

U Gospodarsko središte Hrvatskog primorja ugrađeno 25 mil. kuna

Sanja Gašpert

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Vrijednost projekta je 25.186.115,23 kuna, izgrađeno je i infrastrukturno kompletno opremljeno - magistralnim plinovodom, kanalizacijom, telekomunikacijama te javnom rasvjetom - ukupno dva kilometra prometnicaBAKAR – U sklopu uspješno završenog projekta »Gospodarsko središte Hrvatskog primorja«, vrijednog više od 25 milijuna kuna, izgrađeno je i infrastrukturno kompletno opremljeno – magistralnim plinovodom, kanalizacijom, telekomunikacijama, javnom rasvjetom, ukupno dva kilometra prometnica. Riječ je o projektu koji se odnosi se na izgradnju i opremanje prometnica u Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu, i to prometnice B5.4-B9.1. i I. dionice prometnice B7.6.-E1.1.


Nema stajanja


Uspješno završen projekt sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 25.186.115,23 kuna, od čega ukupni prihvatljivi troškovi iznose 24.574.579,37 kuna, a EU sufinanciranje projekta 9.961.949,35 kuna, kazao je na završnoj konferenciji povodom završetka ovog vrijednog projekta gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić. Podsjetio je kako je razvojni ciklus zone na Kukuljanovu, danas najveće i infrastrukturno najopremljenije u Hrvatskoj, krenuo prije petnaest godina, a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorile su se mogućnosti za njezin brži razvoj.


– U proteklih petnaest godina Grad Bakar i Industrijska zona Bakar u razvoj zone uložili su ukupno više od 400 milijuna kuna, a kandidiranjem projekta »Gospodarsko središte Hrvatskog primorja« na europske fondove za potencijalne investitore otvoreno je oko 300 tisuća »kvadrata« novog zemljišta. Ovaj projekt u sljedećem će desetljeću otvoriti blizu pet tisuća novih radnih mjesta, pa će Zona s godinama koje slijede dostići zaposlenost od ukupno deset tisuća ljudi. Paralelno tražimo nove investitore, njih nekoliko već je iskazalo interes za 120 tisuća »kvadrata« zemljišta, a imamo najave za stavljanje u funkciju još 25 tisuća »kvadrata«. Udio Grada Bakra u ovom projektu bio je 15,5 milijuna kuna, međutim, uključilo se Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova s kojima smo potpisali ugovor za njihovo sufinanciranje iznosa od 7,3 milijuna kuna. Tako su se Gradu Bakru oslobodila sredstva za nove projekte. Tu ne stajemo, nedaleko Upravne zgrade Zone ide nova prometnica s kružnim tokom i šest platoa za nove investitore. Također, zajedno s Republikom Hrvatskom Grad Bakar sređuje katastar na tom području, pa će uskoro Industrijska zona dobiti novu katastarsku općinu naziva »Kukuljanovo Nova«.


SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER


Grad u malom
– Važno je reći kako je u planiranom razvoju zone određeno da 35 posto prostora bude namijenjeno proizvodnji, isto toliko skladišnim prostorima, a 30 posto trgovačkim centrima, pa možemo reći da naša zona postaje grad u malom. Stoga smo u razmišljanjima u budućnosti na tom području izgraditi poslovno-sportski centar i dječji vrtić, kazao je gradonačelnik Klarić, dodajući kako Grad Bakar uređuje još dvije nove poslovne zone na području Hreljina, a predana je i molba na adresu Republike Hrvatske za dodjelom platoa Koksare Gradu Bakru.


SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER


Uz predstavnike Grada Bakra i Industrijske zone Bakar, konferenciji su nazočili i predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te predstavnici izvođača radova – GP-a Krk, nadzora građenja, kao i aktualni i potencijalni investitori. U okviru projekta sufinancirane su i aktivnosti izrade projektnog prijedloga, promocije i vidljivosti te upravljanje projektom i administracija. U svrhu prezentacije projekta, ali i poduzetničke zone potencijalnim investitorima u okviru aktivnosti promidžbe i vidljivosti, izrađeni su promotivni video, promotivna brošura, digitalni orto-foto snimak zone te panoi. Svi navedeni materijali moći će se preuzeti na web-stranici Grada Bakra i Industrijske zone Bakar.


U pet godina dvadeset novih investicija

Nazočnima se obratila i direktorica tvrtke Industrijska zona Bakar Linda Sciucca, koja je kazala kako su veliku sinergiju i napore Grada Bakra i Zone, u kojoj se stalno gradi i radi, prepoznali i brojni investitori.


– U proteklih pet godina dvadeset novih investicija na prostoru zone na Kukuljanovu, od kojih je devet u funkciji proizvodnje, a ostatak su trgovačko-uslužne aktivnosti, aktiviralo je i stavilo u funkciju 260 tisuća »kvadrata« zemljišta, uloženo je ukupno 720 milijuna kuna od strane investitora i otvoreno 1.059 novih radnih mjesta. Ove se godine gradi deset novih objekata – salon namještana Lesnine XXXL Hrvatska Mӧmax, tu je zgrada Hrvatske pošte, Jadranski galenski laboratorij gradi najveće skladište u zoni.


Imamo sedamnaest projekata u pripremi, od kojih nekoliko njih uključuje proširenje postojećih objekata, što znači da tim poslovnim subjektima dobro ide poslovanje u zoni, tako da možemo reći da ovo postaje tržište samo za sebe. Primjerice, jedna softverska kuća pokazala je interes za poslovanjem na području zone, pitali smo zbog čega baš tu na Kukuljanovu kada njihova djelatnost ne zahtijeva takve vrste prostora, a njihov je odgovor bio da su svi njihovi klijenti na području zone i žele im biti u blizini – kazala je Sciucca.

Samo ove godine ulaže se 1,2 milijarde kuna

Kako se moglo čuti na konferenciji, investitori su prepoznali Industrijsku zonu Bakar na Kukuljanovu kao mjesto za svoje ulaganje, prepoznali su njezinu infrastrukturnu opremljenost, odličnu pozicioniranu rentu, njezinu veličinu – dvjestotinjak pravnih subjekata i više od 4.500 direktno zaposlenih i njezinu raznovrsnost kroz razne proizvodne, uslužne i trgovačke djelatnosti. U razdoblju od 2017. do 2021. Zona bilježi 47 investicija, od čega je 20 izgrađenih gospodarskih objekata, deset je u gradnji, a čak 17 u pripremi, dakle projektiranju, ishođenju dozvola, ugovaranju građenja, što ukupno obuhvaća 586.981 metara kvadratnih prostora. Na kraju je gradonačelnik Tomislav Klarić istaknuo podatak da samo ove godine, što u realizaciji, a što i u pripremi projekata, investitori u Zoni Bakar ulažu više od milijardu i dvjesto milijuna kuna, što je podatak koji govori sam za sebe.