Re-start Experience

U Galeriji SKC-a otvara se izložba o otpadu kao umjetnički korisnom materijalu

Ljiljana Hlača

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Plastične i metalne boce, karton, metal, odbačene kutije, žice, drvo – sve to dobiva novi oblik i eko poruku, u stiliziranim pričama koje propituju naš konzumerizam i ulogu otpada u svakodnevnom životuNakon što je početkom prošle godine španjolski umjetnik Francisco de Pajaro pokazao Rijeci da i otpad može biti umjetnost, kustoski kolektiv Somama iz Barcelone izložbom Re-Start Experience koja se otvara ove subote 31. listopada u 19 sati u Galeriji SKC –a (Kružna 8) u 19 sati, ponovno skreće pozornost raznim instalacijama napravljenima od smeća na aktualne probleme okoliša.


Izložba se postavlja u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, ulaz je slobodan, a koncepciju projekta su javnosti predstavili Bernard Koludrović, savjetnik za programe RIJEKA 2020, kustosice programa Somama Sofia Cartuccia, Mara Florean, Marianne Schädler te Milan Zagorac, ekspert za korisničku podršku KD Čistoća, budući da se ovo komunalno društvo u ovom projektu pojavljuje kao partner.


Plastične i metalne boce, karton, metal, odbačene kutije, žice, drvo – sve to dobiva novi oblik i eko poruku, u stiliziranim pričama koje propituju naš konzumerizam i ulogu otpada u svakodnevnom životu. Izložba je podijeljena u četiri idejne cjeline – dom, supermarket, šuma i more – a inače radi se o okruženjima gdje smeće ili nastaje ili je njime dosta pogođen.
– Projekt je zanimljiv jer pokušava postaviti temu otpada koji nije smeće, već iskoristivi materijal. Sve više naših građana počinje o njemu razmišljati kao korisnom materijalu, s obzirom na to da u Rijeci imamo programe ReUse centra ili Reperaja.


Poruka izložbe je da otpad nije nešto čega se trebamo sramiti, već suočiti. Nije riječ samo o ekološkom problemu, već i političkom i ekonomskom, a mi mu kroz ovu izložbu dajemo i kreativni moment, rekao je Bernard Koludrović.


Kustosice Somame Sofia Cartuccia, Mara Florean, Marianne Schädler naglasile su da izložba pristupa problemima okoliša iz možda jedne drugačije perspektive upućujući pitanje zajednici kako on, kao pojedinac može doprinijeti djelujući lokalno, dok je Milan Zagorac iz KD Čistoće izrazio zadovljstvo što je i ovo komunalno društvo moglo dati doprinos ovoj umjetničkoj ideji, budući da su sve sirovine “riječke”.


U ovom projektu sudjeluju još mladi umjetnici Ivana Barić, Lea Čepić, Josip Knežević, Ana Maria Maravić, Lucija Marin, Nicol Načinović, Anna Orbanić, Sara Orbanić, Goran Pavić i Veronika Šindilj.


Re – start Experience su najavile tijekom dana i male art intervencije također napravljene od otpada, a mogu se vidjeti na lokacijama – Fiumara, autobusna stanica u smjeru istok, Adamićeva ulica 26 (autobusna stanica u smjeru zapad), na Rivi, zatim na autobusnoj stanici križanje Riva-Splitska ulica, Autobusni kolodvor Žabica, Park Nikole Hosta (uz stube pored Državnog arhiva) odnosno Park Vladimira Nazora, zatim Krešimirova ulica (kod ulaza u kompleks Benčić) te Trg Podhumskih žrtava, ispred Građevinske škole.


Izložba u SKC – u ostaje otvorena do 13. studenoga.


SOMAMA je udruga registrirana u Barceloni te je posvećena promoviranju održivosti okoliša te uključivanja lokalne zajednice u umjetničke projekte posvećene aktualnim društvenim pitanjima.