Promocija plesa

U Dječjoj kući održana prva prezentacija programa “Kreativne plesne priče”

Bruna Matičić

Prva testna publika bila su djeca iz Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica

Prva testna publika bila su djeca iz Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica

Program u organizaciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku koja se oslanja na virtualnu stvarnost, a cilj joj je promovirati ples među djecom osnovnoškolske dobiRIJEKA Ovog ponedjeljka u Dječjoj kući održana je prva prezentacija programa “Kreativne plesne priče” u organizaciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku koja se oslanja na virtualnu stvarnost, a cilj joj je promovirati ples među djecom osnovnoškolske dobi.


Radi se o dvodijelnom programu koji se sastoji od gledanja predstave “Francis Footwork” Coiscéim Dance Theatrea iz Irske, snimljenoj u tehnici virtualne stvarnosti, nakon koje slijedi interaktivna plesna radionica vezana uz radnju predstave.


Prva testna publika ovog programa bila su djeca iz Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, a sljedeća prilika za sudjelovanje u ovom jedinstvenom programu djeci će se pružiti u sklopu Port of Dance festivala suvremenog plesa koji će se u Dječjoj kući odvijati 13. i 14. svibnja.
– Predstava “Francis Footwork” posvećena je ljubavi prema pokretu, slobodi i njegovanju vlastite kreativnosti, a od svoje premijere 2019. godine doživjela je brojne izvedbe, dok je u proljeće 2022. godine snimljena u tehnici virtualne stvarnosti (VR). “Francis Footwork” prva je plesna predstava za djecu snimljena u sklopu VR projekta plesne mreže Aerowaves, čiji je član i HKD na Sušaku, a snimatelj je bio Igor Crnković iz riječke Pilot Medie, dugogodišnji partner HKD-a i Aerowavesa za VR, kazali su iz HKD-a dodajući kako nakon gledanja predstave radionica “Kreativne plesne priče” osnovnoškolskoj djeci nudi aktivno sudjelovanje, istraživanje i kreativno stvaranje plesne umjetnosti. Radionice su, napominju iz HKD-a, osmišljene kako bi djeci približile priču i glavne likove, te im izgradile svijest o plesnoj izvedbi, a pod vodstvom iskusne plesne umjetnice djeca, vođena kroz niz fizički dinamičnih vježbi i inventivnih zadataka, pozvana su da kreiraju, uvježbavaju i izvode vlastitu jedinstvenu priču.


U sklopu ovog projekta radionice će voditi Mila Čuljak, Kristina Paunovski i Andreja Brozović Adžić Kapitanović, a nakon Port of Dancea, predstava i radionica krenuti će na put po hrvatskim školama u sklopu projekta “Ruksak pun kulture” Ministarstva kulture i medije Republike Hrvatske.