Nastavak trenda

U centru Rijeke još je jedno mjesto manje za ispijanje kave. Svoja je vrata zatvorila i kavana Filodrammatica

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Nakon noćnog bara Karolina ili kafića Three Monkeys koji su ključ u bravu stavili krajem prošle godine, početkom 2023. svoja vrata je zatvorila i FilodrammaticaRIJEKA – Kavana Filodrammatica na riječkom Korzu, koja je u lijepoj historicističkoj građevini s kraja 19. stoljeća godinama bila omiljeno okupljalište brojnih građana, početkom siječnja zatvorila je vrata.


Naime, bio je to jedan od ljepših kafića u centru grada s uređenim unutarnjim prostorom i terasom na kojoj je, uz grijalice, bilo ugodno sjediti i zimi. Nažalost, i ovaj je ugostiteljski objekt zadesila ista sudbina kao i mnoge objekte u centru grada, poput noćnog bara Karolina ili kafića Three Monkeys koji su ključ u brave stavili krajem prošle godine.


Ne želeći previše komentirati razloge zatvaranja kavane Filodrammatica, Zoran Maržić, čija je tvrtka vodila ovaj objekt, kao glavni povod za ovaj čin naveo je samo – nerentabilnost.
Međutim, Filodrammatica je zatvorena nakon određenog perioda u kojem je radno vrijeme ograničila samo na jutarnje sate, o čemu smo pisali u listopadu 2022. godine. Naime, već tada se dio ugostitelja, želeći smanjiti gubitke zbog osjetnog pada prometa i višestruko većih troškova struje, i plina, ali i nedostatka radne snage, priklonio kraćem radnom vremenu, dvokratnim radom ili radom po potrebi.


Iz Grada Rijeke, koji je službeno vlasnik ovog poslovnog prostora kazali su da je zakupnik 9. siječnja 2023. dostavio Gradu zahtjev za raskidom Ugovora o zakupu. Nakon što se isprazni te se obavi primopredaja, poslovni će se prostor objaviti u jednom od narednih natječaja Grada Rijeke za davanje u zakup, a sukladno uređenosti, površini i tlocrtu predvidjet će se licitiranje za više od jedne djelatnosti. S obzirom na neisplativost obavljanja ugostiteljske djelatnosti u prostoru, koju je dosadašnji zakupac istaknuo, ali i činjenicu da iz zgrade Filodrammatice početkom ljeta u planu ima iseliti i središnji odjel Gradske knjižnice Rijeka, pitanje je koju će sudbinu dočekati ovaj prostor.