Mesopust 2022.

VIDEO Spomenik “Grobničkom dondolašu” svečano otkriven u centru Čavala, ovo je novi brand Grobnišćine

Sanja Gašpert

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Spomenik su otkrili predsjednik Udruge Grobnički dondolaši Alen Haramija, osnivač i inicijator Udruge Duško Žeželić i mladi dondolaši - Tin Prančević i Dante Čargonja.ČAVLE – Grobnički su dondolaši jučer u centru Čavala svečano otkrili spomenik – siluetu “Grobnički dondolaš” te tim za ovu udrugu koja postoji više od dva desetljeća jako značajnim događanjem otvorili program događanja Mesopust 2022. u Čavlima. Spomenik su otkrili predsjednik Udruge Grobnički dondolaši Alen Haramija, osnivač i inicijator Udruge Duško Žeželić i mladi dondolaši – Tin Prančević i Dante Čargonja.


– Ovo je veliki dan za našu udrugu, ali i cijelu Grobnišćinu na čijem području djelujemo još od 2000. godine kada smo osnovani. Naime, u tih više od dvadeset godina na cijelom području Grobinšćine ne postoji neko vziualno obilježje naše udruge. Zato mi je pala na pamet ideja o izradi siluete dondolaša, a namijena je prvenstveno da se skrene pažnja nekom turistu, slučajnom prolazniku, izletniku, da postoji udruga koja njeguje tradicijske i nematerijalne vrijednosti kraja, tu ubrajamo i grobničku čakavicu te ju nastojimo prenijeti na mlađe generacije.


SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER


Naša je udruga tijekom proteklih godina izrasla u najveću, najbrojniju i najaktivniju udrugu na području općine Čavle te kao takva se prometnula u jednog od simbola Grobnišćine i zaslužuje imati svoj znamen, kazao je predsjednik Udruge Grobnički dondolaši Alen Haramija. Dodao je kako je uz siluetu postavljen i nosač s pločom na kojoj je opis dondolaša na hrvatskom i engleskom jeziku.
Na ploči se nalazi i QR kod koji se može skenirati mobitelom te koji vodi na stranicu na kojoj se mogu saznati grobnički nazivi naše opreme, vidjeti ukupna dužina puta koji prođemo na otvaranju mesopusta i slične zanimljivosti. Sa donje strane ploče nalazi se identična replika našeg zvonca, ali u umanjenoj verziji, na koji će se moći pozvoniti, jer nam je zvuk zvonca jako bitan i to nas definira. Od ostatka ploče napravit ćemo identičan lik u dimenziji 12x20cm, koji ćemo koristiti za suvenir.


Nabavku, rezanje i montažu materijala odradila je firma Madra d.o.o., vizualni dizajn i montažu naljepnice obrt Videia, izradu postolja Komunalno društvo Čavle, a podršku u ovom projektu imali smo i u Osnovnoj školi Čavle i Općini Čavle, istaknuo je Haramija, dodajući kako će ovakva silueta, zahvaljujući suradnji s Općinom Jelenje, 22. siječnja biti postavljena i u Dražicama, a s obzirom na činjenicu da Udruga Grobnički dondolaši okuplja članova s područja cijele Grobnišćine.


SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER


O značaju dondolaša govorio je njihov osnivač Duško Žeželić, koji je kazao kako su dondolaši u 22 godine postojanja postali brand Grobnišćine, simbolika grobničkog čovjeka, veselja i radosti, pjesme i plesa, ali i poštivanja domaćih običaja, kao i podsjetnik na prošla vremena. Grobnički dondolaši danas rade na očuvanju tradicije koju prenose na mlađe naraštaje, ali ujedno i čuvaju grobničku čakavicu, kazao je Žeželić. Predsjednik Općinskog vijeća Čavle Norbert Mavrinac istaknuo je kako Općina Čavle udruzi pruža podršku od njezinog osnutka te kako će je uvijek pomagati, jer su dondolaši postali prepoznatljivi znak Grobnišćine, pa i šire.


Nakon prošlogodišnje pauze zbog epidemije koronavirusa, grobnički dondolaši ove će godine, iako u manjem obimu nego prijašnjih godina, nastaviti sa svojim tradicionalnim “obahajanjem” Grobnišćine, pa tako već ove subote, 8. siječnja, kreću u obilazak čavjanskih naselja, dok će 22. siječnja obići i naselja susjedne općine Jelenje. Također, dondolaši će sudjelovati i programu dizanja pusta ove subote na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima, kao i njegovom paljenju, 1. ožujka.


SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER


Sve navedeno dio je programa Mesopust 2022., kojega do 2. ožujka organiziraju Turistička zajednica općine Čavle, Mesopusna kumpanija Grad Grobnik, Čavjanske maškare i Udruga Grobnički dondolaši, pod pokroviteljstvom i uz podršku Općine Čavle. U sklopu programa, najavljen je i 8. Grobnički maškarani auto rally, Maškarani Platak i Grobnička noć s maškaranim plesom u Domu kulture Čavle, a sve će biti održano sukladno s važećim epidemiološkim mjerama.