Ekoakcija

U Bakru spremaju svjetski rekord, dogodine će 1.001 ronilac čistiti podmorje u golemoj akciji

Marinko Glavan

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević

Dvjesto pedeset ronilaca iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije izvuklo je više od deset kubičnih metara različitog otpada iz podmorja Bakarskog zaljevaDvjesto pedeset ronilaca iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije izvuklo je danas više od deset kubičnih metara različitog otpada iz podmorja Bakarskog zaljeva, u Ekoakciji, navećoj takve vrste održanoj na hrvatskoj strani Jadrana.


Foto galerija: Akcija čišćenja podmorja u Bakru Foto: Nikola Blagojević


Ovogodišnja je akcija, iako je broj sudionika bio uistinu impresivan, zapravo tek uvod u Ekoakciju čišćenja podmorja koja će se u Bakru održati iduće godine, u povodu Dana planete Zemlje, 22. travnja, a koja bi prema broju sudionika trebala postati najveća takva Eko akcija na svijetu objasnio nam je organizator akcije Velimir Vrzić, poznati podvodni istraživač i aktivist za zaštitu morskog okoliša.

– Kao podvodni istraživač, pokrenuo sam ovu inicijativu zbog povijesne važnosti Bakra i bakarskog zaljeva, kako bismo ih vratili tamo gdje im je mjesto, nakon što je Grad Bakar pokrenuo izgradnju kanalizacije što će također pridonijeti smanjenju onečišćenja zaljeva.


Ovdje nas je danas ronilo nas 250, iz više ronilačkih klubova, kao i pojedinaca, ali ovogodišnji Ekoprojekt Bakar je uvertira u projekt koji pripremamo za iduću godinu kada planiramo oboriti svjetski rekord u broju sudionika akcije čišćenja podmorja.


Namjera nam je da se okupi tisuću i jedan ronilac koji će krenuti u akciju skokom s pontonske šetnice ovdje u Bakru. I to na Dan planete Zemlje. Ovo danas je generalna proba, početak svega onoga što planiramo, pri čemu zahvaljujemo Gradu Bakru i Turističkoj zajednici Bakra što smo dobili priliku i potporu da sve ovo lijepo što se danas tu događa i izvedemo, rekao je Vrzić.


Kontejneri smeća


Ronioci su s morskog dna izvukli nekoliko kontejnera svega i svačega čemu tamo nije mjesto, a što je u moru završilo ljudskim nemarom ili neodgovornošću – gomilu plastičnih i staklenih boca, plastičnih čaša i kojekakve ambalaže, automobilskih guma, starih ribarskih mreža, vrša, odbačenih kućanskih aparata, metala i drugog otpada.


U akciji je, roneći i vadeći otpad iz mora, sudjelovala i direktorica TZ Grada Bakra, Sanja Jelušić Marić, koja ističe kako ne može biti zadovoljna ponašanjem neodgvornih osoba koje otpad bacaju u more, ali i da su svi zajedno oduševljeni današnjom akcijom i angažmanom ronilaca iz četiri države.


Foto Nikola Blagojević


– Akcije čišćenja pod morem organiziramo već godinama, a sada nas je Velimir Vrzić kontaktirao s idejom da napravimo jednu još ljepšu priču iduće godine, čiji je ovo tek početak. Drago nam je da se danas okupilo ovoliko ljudi, a dogodine će ih biti još puno više.


Vjerujem da ćemo srušiti svjetski rekord, kao i dodatno očistiti naše podmorje te probuditi svijest građana po pitanju zaštite mora. Apeliramo na sve neodgovorne koji u more bacaju otpad, plastičnu ambalažu i slično da to više ne čine.


Da nam naša Bakarska vala bude čista i za generacije koje dolaze. Nedavno smo završili projekt izgradnje kanalizacije koji će spriječiti ekološku devastaciju zaljeva, rekla je Jelušić Marić.Iduće godine, uz zaron tisuću i jednog ronioca, u sklopu Eko akcije bit će, kazala nam je, pripremljen i popratni program i sadržaji za sudionike i posjetitelje kojih, vjeruje, neće nedostajati.


– Do tad planiramo i postavljanje još jedne pontonske šetnice, a vjerujem da će već sam prizor tisuću i jednog ronioca koji zajednički ulaze u more, čime će oboriti svjetski rekord u broju sudionika akcije, biti dovoljna atrakcija da privuče posjetitelje, rekla je direktorica Turističke zajednice.


Gosti iz regije


Među sudionicima ovogodišnje akcije bila su i dvojica Talijana, Luca iz Udina i Max iz Trsta, iskusni “čistači podmorja” na obje strane Jadrana koji planiraju doći i iduće godine.– Došli smo na poziv našeg prijatelja Velimira, s kojim ronimo već šest godina, na različitim eko projektima. Do sad smo najviše uklanjali zaostale ribarske alate, mreže i vrše koje još godinama nakon što budu izgubljene ili namjerno odbačene u more, rade štetu i ubijaju morske organizme.


Ima nas inače šestero, organiziranih u Ghost Diving Adriatic te kad god čujemo da je neka eko akcija u planu, nastojimo sudjelovati. U Hrvatskoj inače svakog mjeseca ronimo po dva ili tri dana, a često i u Italiji, gdje smo nedavno, blizu Barcole, iz mora izvukli čak 154 eutomobilske gume, kazao nam je Max.U dobrom raspoloženju zatekli smo i oveću grupu ronilaca iz raznih krajeva Slovenije koji su nam kazali kako ih je ukupno došlo 37, najviše iz ronilačkog kluba Feel Deep.


– Znamo se već dugo s Velimirom, a i inače kad nas zovu idemo na ekoakcije. A kad nas ne zovu onda sami ronimo. Ove godine smo tu izvukli hrpu već očekivanih stvari, od bojlera do konopaca, ali iznenadila nas je količina vlažnih maramica, nalik onima za brisanje djece kojih je bilo strašno puno, rekao nam je Tomas Robič, član slovenske ekipe.