Potraga za planetima

U Astronomskom centru Rijeka premijerno prikazan film “Dalje od Zemlje”

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dar za Sv. Nikolu koji potiče dječju znatiželjuU planetariju Astronomskog centra Rijeka je održana premijera filma »Dalje od Zemlje« koji su kao dar za Svetog Nikolu prvi imali prilike vidjeti šestaši OŠ Gornja Vežica. 


Riječ je o 25-minutnom animirano-edukativnom filmu koji je idealan za djecu viših razreda osnovne škole, a u kojem se gledatelji pridružuju djevojčici Steli koju njezin novi prijatelj Mjesec vodi u edukativnu potragu za planetima poput našeg, točnije egzoplanetu na kojem bi mogao postojati život.

Film potiče dječju znatiželju i istraživačke sposobnosti, posebno kod djevojčica te na jednostavan način objašnjava metode istraživanja koje koriste znanstvenici – stvarni lovci na egzoplanete.


Film je sinkroniziran na hrvatski jezik, likovima su glasove posudili glumci Dino Antonić, Buga Šimić i Marta Simikić, a može se pogledati utorkom, četvrtkom i subotom u 18 sati.


Premijeri prisustvovali su i pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Zdravko Ivanković, direktor Rijeka sporta Igor Butorac.


Uz premijeru filma otvorena je i izložba studenata Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci koji su u sklopu projekta RIBIZ izradili radove na temu astronomije i Astronomskog centra Rijeka.


Projekt se provodi u sklopu diplomskog studija »Vizualne komunikacije i grafički dizajn« pod mentorstvom Branimira Lazanje, a cilj projekta je spajanje javnog i privatnog sektora s visokoškolskom ustanovom.