Sajam CMT

TZ Kvarnera u “lovu” na goste u Stuttgartu, prvi dojmovi su itekako ohrabrujući

Alenka Juričić Bukarica

Veliki broj posjetitelja potvrdio je da im je ulazak Hrvatske u šengensko područje te olakšani i brz ulazak i izlazak iz Hrvatske poticaj da se odluče za svoj prvi posjet Hrvatskoj, istakla je Irena Peršić ŽivadinovTuristička regija Kvarner predstavila se na jednom od najvećih međunarodnih sajmova posvećenog turizmu i kampiranju – CMT u njemačkom gradu Stuttgartu, koji je ove godine održavan od 14. do 22. siječnja i koji je posjetilo 265.000 posjetitelja iz cijele Bavarske, ali i susjednih zemalja.


Predstavilo se oko 1.600 izlagača iz stotinjak zemalja. U Turističkoj zajednici Kvarnera istakli su da je za Kvarnerom vladao velik interes, ali i da je ovaj turistički sajam iz godine u godinu iznimno dobro popraćen od strane novinara. Naime, sva sajamska događanja pratilo je oko 1.500 novinara.


Zanimljivi kampovi


Štand na kojem je predstavljena turistička ponuda cijele Primorsko-goranske županije bio je dio nacionalnog, hrvatskog štanda uz 15 drugih suizlagača s područja cijele Hrvatske.

– U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom »sezonu turističkih sajmova« otvorili smo s jednim od najjačih sajmova u Njemačkoj – CMT-om u Stuttgartu.


Gosti iz Njemačke na području naše županije nose čak 30 posto od svih ukupno ostvarenih inozemnih noćenja, a tijekom prošle godine ostvarili su 13 posto više noćenja u odnosu na rekordnu 2019.


Upravo zato i ove godine veliki broj naših PR aktivnosti usmjeren je na njemačko tržište, pojasnila je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera te istaknula i da je štand Kvarnera bio vrlo dobro posjećen.


– Vladao je zaista veliki interes za kampovima koji nude vezove za barke, brodove, zatim tražile su se informacije o dog friendly smještaju, a veliki broj posjetitelja potvrdio je da im je ulazak Hrvatske u šengensko područje te olakšani i brz ulazak i izlazak iz Hrvatske poticaj da se odluče za svoj prvi posjet Hrvatskoj.


Što se tiče smještaja, gosti iz Njemačke najviše biraju obiteljski smještaj, kampove, ali i nautički charter, dodala je direktorica županijskog TZ-a.


Niz pratećih sajmova


Sajam CMT je bio i izvrsna prilika za prezentaciju najnovijeg izdanja Kvarner Magazina za 2023., u kojem se na 50-ak stranica mogu pronaći novosti u turističkoj ponudi regije, ali i zanimljivi savjeti što posjetiti, zatim kartu regije, popis hotela, hostela i kampova. Magazin je uz njemački jezik, otisnut i na engleskom jeziku.


Tijekom devet dana CMT-a održavan je i niz manjih pratećih sajmova: »Fahrrad- und Wander-Reisen«, »Golf- und Wellness-Reisen« za golf i wellness te »Kreuzfahrt-und Schiffs-Reisen« za krstarenja i brodska putovanja.


Novitet ove godine bio je »Interdive«, odnosno sajam posvećen ronjenju te »Thermik«, sajam posvećen paraglidingu i zmajarenju.