Opravdano ulaganje u kvalitetu

TZ KVARNERA Što više zvjezdica, to bolje i dulje popunjeni

Biljana Savić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Obiteljski smještaj s 5 zvjezdica od siječnja do kolovoza bilježi porast od 38 posto, a u kolovozu 40 posto; kampovi najviše kategorije su u osam mjeseci i u kolovozu ostvarili jednak porast od 22 posto, dok su hoteli s 5 zvjezdica u osam mjeseci imali 4 posto više noćenjaRIJEKA Dosadašnji tijek turističke godine i dalje potvrđuje trend rasta popunjenosti u najvišoj kategoriji smještaja na Kvarneru – obiteljski smještaj sa 5 zvjezdica od siječnja do kolovoza bilježi porast od 38 posto, a u kolovozu 40 posto; kampovi najviše kategorije su u osam mjeseci i u kolovozu ostvarili jednak porast od 22 posto, dok su hoteli s 5 zvjezdica u osam mjeseci imali 4 posto više noćenja, kazali su na konferenciji za novinare primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov, naglasivši da ti podaci opravdavaju nastojanja Primorsko-goranske županije i TZ-a Kvarnera da zajedničkim inicijativama potaknu podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta.


Vjetrovit dana ne bi trebao "potjerati" turiste s Kvarnera / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Vjetrovit dana ne bi trebao "potjerati" turiste s Kvarnera / Snimio Damir ŠKOMRLJ– Da bismo dalje rasli, moramo mijenjati strukturu i rasti u kvaliteti smještaja jer je kvalitetniji smještaj bio bolje i dulje popunjen. Želimo ostvariti veće prihode, širiti ponudu pa je neminovno i dalje ulagati u kvalitetu, graditi nove kapacitete, jer bez toga novi pokazatelji dolazaka i broja noćenja neće više biti spektakularni, kazao je Komadina.
Peršić Živadinov naglasila je da je Kvarner s istim brojem noćenja ostvario veće prihode.Kolovoz u gradu Rijeci nastavlja s pozitivnim trendom porasta turističkog prometa. Rijeka u razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine bilježi porast turističkog prometa za 16 posto, ostvareno je 359.360 noćenja i 125.235 dolazaka, što je 9 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Inozemni turisti ostvarili su 104.422 dolaska, a domaći 20.813 dolazaka. U usporedbi s istim razdobljem 2018. godine, broj stranih dolazaka veći je za 8 posto, a broj domaćih dolazaka za 20 posto, poručuju iz TZ-a Grada Rijeke. Navode i da su najveći broj noćenja u Rijeci ostvarili državljani Njemačke i Italije, a evidentiran je i sve veći broj turista iz Mađarske, Poljske, Srbije, SAD-a, Francuske, Španjolske i Austrije.– Trend dobnih skupina nastavlja se i u kolovozu, pa turisti od 19 do 30 godina ostvaruju 27.592 noćenja, odnosno najveći udio od 24,85 posto u ukupno ostvarenim noćenjima. Vodeći u kategoriji smještaja i dalje je privatni smještaj na koji otpada 75.021 noćenje, odnosno 67,58 posto, a već tradicionalno slijede hoteli, hosteli te ostali objekti u nekomercijalnom smještaju.Riječko područje kontinuirano bilježi rast turističkog prometa na Kvarneru. Prosjek boravka turista porastao je na 3,8 dana.


– Nama je to strateški cilj i cijeli smisao održivog razvoja – da s manjim brojem dolazaka i podizanjem kvalitete, ostvarujemo bolje financijske rezultate, a na taj način sa smanjenim opterećenjem na destinaciju, uspijevamo očuvati i naš okoliš, kazala je Peršić Živadinov. Kako je kazala, Kvarner je u kolovozu ostvario 8 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja.– Žao mi je da se to nije dogodilo ranije jer mi smo predlagali isti ovaj model unazad gotovo dvije godine, još od vremena ministrice Dalić, ali bolje ikad nego nikad. S obzirom na vlasničku i upravljačku strukturu, taj model do sada očito nije imao tko provesti. Drago mi je da je kolega Edi Kučan prihvatio odgovornost, Kučan i financijska direktorica Mihaela Načinović uspješno su razradili model koji dokazuje poslovnu i financijsku održivost trećemajskog sustava. Radujem se zajedno s radnicima »3. maja« s kojima smo bili zajedno svo ovo vrijeme i vjerujem da će uspješno dovršiti brodove i da će doći do faze preuzimanja od strane strateškog partnera te sigurnije budućnosti brodogradilišta, kazao je Komadina.– Nastavlja se pozitivan trend sustavnog porasta turističkih rezultata na Kvarneru u posljednjih 10 godina. Usporedbe radi, u 8 mjeseci ove godine u odnosu isto razdoblje 2010. godine, ostvaren je rast od čak 45 posto više noćenja. U odnosu na prethodnu godinu, u osam mjeseci 2019. godine ostvareno je 2 posto više dolazaka, dok je rezultat u noćenjima na razini prošle rekordne godine, kazala je Irena Peršić Živadinov i istaknula da su tijekom kolovoza sve kvarnerske subregije ostvarile dobre turističke rezultate i zabilježile poraste u dolascima i noćenjima. Kako je kazala, u razdoblju od siječnja do kolovoza najsnažniji rast dolazaka, i to 9 posto u dolascima i 14 posto u noćenjima, ostvarilo je riječko područje, a slijede je Opatijska rijvijera i otok Krk. U hotelima je tijekom kolovoza ostvareno 4 posto više noćenja, a popunjenost hotela bila je čak 96 posto, odnosno 30 dana. Kampovi su ostvarili 4 posto, a obiteljski smještaj 1 posto više noćenja u odnosu na kolovoz prošle godine.