Okončano teško razdoblje

Turističke brojke rastu posvuda. Čavle minimalno, ali ipak bolje od rekordne 2019.

Sanja Gašpert

Frankopanski kaštel postao je galerija i muzej te je dom raznih kulturnih manifestacija, stoga zanimljiv i turistima

Frankopanski kaštel postao je galerija i muzej te je dom raznih kulturnih manifestacija, stoga zanimljiv i turistima

Dolazaka turista na područje općine Čavle u prvih šest mjeseci ove godine je bilo nešto više, ali ne i noćenja. U lipnju je Čavle je posjetilo 606 turista, što je 33 posto više nego lanjskog lipnja, ali i 42 posto više nego u lipnju rekordne 2019. godine 


ČAVLE – S obzirom na protekle dvije vrlo teške i turistički zahtjevne godine, u Turističkoj zajednici Općine Čavle mogu reći da se ponovo vraćaju dobrim turističkim brojkama. U prvom šestomjesečnom razdoblju ove godine, u usporedbi s prvim dijelom rekordne 2019. godine, čavjansko područje broji čak nešto više dolazaka turista, dok se za noćenja pomalo penju dobroj brojci.


Uzlazna putanja


Od 1. siječnja do 30. lipnja na čavjanskom je području ostvareno 2.079 turističkih dolazaka, što je dvanaest posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a dva posto više u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Turisti su na području općine Čavle u tom razdoblju ostvarili 6.175 noćenja, 20 posto više nego za isto razdoblje lani, ali znatno manje (39 posto) nego 2019. godine, kada su realizirana 10.172 noćenja. Što se tiče rezultata za lipanj ove godine, Čavle je posjetilo 606 turista, što je 33 posto više nego lanjskog lipnja, ali i 42 posto više nego u lipnju rekordne 2019. godine. U lipnju je na čavjanskom području ostvareno 1.910 turističkih noćenja, 39 posto više nego u lipnju prošle godine, ali dva posto manje nego 2019. godine.
– U lipnju ove godine ostvaren je najveći broj noćenja te nam statistika ide uzlaznom putanjom. Dobre turističke brojke dale su nam puno optimizma za oporavak cjelokupnog turističkog sektora i gospodarstva. Čavle je mjesto poznato za turiste koji su željni mira i prirode na našem Platku, a isto tako i za one avanturiste, željne adrelina i raznih outdoor aktivnosti, kao i kulturnih znamenitosti. Rekli bi, za svakoga ponešto – kaže direktorica čavjanske Turističke zajednice Rea Čargonja.


Rea Čargonja

Rea Čargonja


Dodaje kako veseli činjenica da je u Čavlima sve više iznajmljivača, što zasigurno govori da potražnje za ovakav vid odmora ne nedostaje.


– Nastavit ćemo s radom i novim kreativnim idejama gdje smo i stali prije svih zabrana te upotpuniti naš kraj mnoštvom raznovrsnih događanja – poručuje Čargonja, koja funkciju direktorice obnaša od 1. srpnja ove godine.


Važan kontinuitet


– U budućnosti ideja ima mnogo, ali svakako će biti novih programa i manifestacija jer se moramo prilagoditi očekivanjima turista i naših mještana. Jednako je važan kontinuitet, očuvanje tradicije i starih običaja. Ono što je uspješno i po čemu smo poznati nema razloga mijenjati, već samo nastaviti implementirati s još jačim sjajem. Prostora za poboljšanje uvijek ima, pogotovo u marketinškom aspektu. Želja mi je pozicionirati naše Čavle na vidljivije mjesto turističke karte Hrvatske, prvenstveno kao destinaciju za one željne avanture, adrenalina i prirodnih ljepota. To su resursi koje imamo i potrebno ih je maksimalno iskoristiti kao osnovu za daljnji razvoj turizma, a onda i sve ostalo, rekla je Rea Čargonja dolaskom na novu funkciju.


Turisti koji dolaze u Čavle česti su gosti obližnjeg izletišta i skijališta Platak koje je, nakon višemilijunskih ulaganja Primorsko-goranske županije, Općine Čavle i Goranskog sportskog centra u prošlim godinama, uz zimsku, postala i omiljena ljetna destinacija, s nizom sportskih sadržaja, ponudom za sve generacije, ali i brojnim manifestacijama, od kojih su neke već postale tradicionalne. Turistički promet dižu i sportaši koji sudjeluju na brojnim sportskim manifestacijama na Automotodromu Grobnik.


Atraktivan kaštel


Jedna od turističkih atraktivnosti cijele Grobnišćine svakako je i drevni Frankopanski kaštel u Gradu Grobniku, izvorno građen još oko 1000. godine, no danas vidljivi dijelovi potječu iz vremena između 15. i 17. stoljeća. Izgrađen na strateški vrlo važnoj poziciji, Kaštel je bio čuvar cijele Grobnišćine, a danas je pretvoren u galeriju i muzej te je dom raznih kulturnih manifestacija. Kaštel je s godinama obnovljen i dobro očuvan, a posjetitelje vraća u neka davna vremena. U prekrasnom ambijentu Kaštela smjestila se Galerija suvremene umjetnosti i Zavičajni muzej Grobnišćine, Sokolana i Interpretacijski centar.


Grobnik je atraktivan i biciklistima. Naime, Turistička zajednica općine Čavle dio je projekta Bike Rijeka. Zajednički je to projekt turističkih zajednica Riječkog prstena – Rijeka, Kastav, Klana, Viškovo, Jelenje, Čavle, Kostrena i Bakar, koji obuhvaća četrdeset staza na ovom području, dio njih na Grobniku, većinom na Platku.