Art-kvart

Tu su nekada Riječanke prale robu. Perilo u “Benčiću” uskoro će konačno biti prezentirano javnosti

Jakov Kršovnik

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Ovaj vrijedan dio riječke baštine bio je prekriven betonskom pločomRIJEKA – Nedavno se redakciji Novoga lista Maks Kosjek požalio na neodržavanje nekadašnjeg perila u Art-kvartu »Benčić«.


Tema je to o kojoj je Novi list pisao još i prije više od deset godina, a ponovno se aktualizirala obnovom kvarta »Benčić«. Znano je da kroz kompleks »Benčić« protječe potok koji je manjim dijelom ostao otvoren, a kako nam u mailu kaže Maks Kosjek, na početku otvorenog dijela potoka oduvijek je postojalo perilo, gdje su žene ručno prale robu.

– Do sada je ono bilo pokriveno betonskom pločom zbog terase koju je koristio restoran Viktorija. Znači da ga građani Rijeke nisu niti vidjeli. Međutim, kod rušenja te ploče ukazalo se je dosta dobro očuvano perilo. Ovo perilo ima povijesnu i spomeničku vrijednost te ga treba obnoviti. Na taj način bi se prikazao život Riječana prije više od stotinu godina, smatra Maks Kosjek.


Iz Grada Rijeke odgovaraju da će perilo biti uređeno te prezentirano javnosti.Ističu da se radi o povijesno-arhitektonsko-urbanističkoj vrijednosti te kako je projektom uređenja javnih površina unutar bivšeg tvorničkog kompleksa »Rikard Benčić« predviđeno za prezentaciju i otvaranje.


– Prostor perila bio je natkriven pločnikom izvedenim od fert-gredica. Gredice su u fazi uređenja okoliša kompleksa uklonjene kako bi se otvorio i prezentirao prostor kamenog korita gdje su nekada žene prale robu. Otkrivanjem stropa, u unutrašnjosti perila otkriveni su i izvorni zidovi od kamenih blokova iz vremena gradnje perila.Novim izvedenim zidovima stabilizirao se statički nestabilan zid bivše terase Viktorije u zoni od perila do zapornice, međutim, perilo se neće natkrivati, nego će ostati otvoreno i prezentirano javnosti.


Radovi na otvaranju perila su u završnoj fazi.Preostaju radovi na završnom uređenju izvedenih zidova i montaži transparentne ograde po obodu perila, potpornim zidovima i oko zapornice, odgovaraju iz Grada Rijeke na naš upit o perilu koje se nalazi na ulasku potoka Brajda u blok »Benčić« s Manzonijeve ulice.