Stop pedofiliji

Tribina Udruge Ruke: Vrijedi li uništeni život djeteta zaista samo tri godine zatvora

Srđan Brajčić

Želimo da naša Vlada i pravosuđe zaštite djecu. Hrvatska može imati radikalni, pravi antipedofilski zakon. Za takve predatore potrebne su radikalne kazne, da ostanu u zatvoru dok njihove žrtve ne postanu punoljetne, poručuju osnivačice udruge Ruke, šest majki s KozaleRIJEKA Udruga Ruka, za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima, po prvi je put predstavila svoje djelovanje i ciljeve na svečanoj tribini održanoj u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Nedavno osnovana udruga rezultat je inicijative šest majki s Kozale, koje je problem u njihovoj lokalnoj zajednici – raniji povratak osuđenog pedofila iz zatvora u stan smješten uz OŠ Kozala te u neposrednu blizinu svoje žrtve – naveo na zajedničko djelovanje na uvođenju antipedofilskog zakona.


Cilj im je strože kažnjavanje seksualnih predatora, uvođenje trajnog registra pedofila i učinkovitog programa njihove rehabilitacije i terapije, kako predatori nakon što se vrate u društvo više ne bi predstavljali opasnost po to društvo. U samo nekoliko mjeseci Erika Valić, Antonija Šalajić, Dubravka Nemarnik, Nina Simčić, Marija Pavić i Marina Pervanja uspjele su postići da su u saborsku proceduru stavljene izmjene Kaznenog zakona koje idu u tom smjeru. Predsjednica udruge Ruka Erika Valić ističe da nisu zadovoljne zakonskim izmjenama u obliku u kojem su ušle u zakonsku proceduru, jer nisu ni blizu onome što su željele postići.


Radikalne kazne


– Želimo da naša Vlada i pravosuđe zaštite djecu, pokažu da su nam djeca doista na prvom mjestu i osiguraju im sretnu budućnost. Hrvatska može imati radikalni, pravi antipedofilski zakon. Mi imamo spreman takav zakon i ne bojimo se ponovo otići u Zagreb i prezentirati ga. Zar uništeni život djeteta zaista vrijedi samo tri godine kazne, kako to piše u prijedlogu zakona? Za takve predatore potrebne su radikalne kazne, da ostanu u zatvoru dok njihove žrtve ne postanu punoljetne. Svjesni smo da zakonom nećemo smanjiti broj predatora, koji su ujedno i recidivisti, ali hoćemo posljedice. Radikalne kazne imaju preventivno djelovanje – rekla je Erika Valić.

– Rad naše udruge svodi se na povezivanje žrtava s institucijama u kojima mogu dobiti pomoć. Na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije ne postoji centar koji bi se posebno bavio žrtvama pedofilije, kao što je to slučaj u Zagrebu. Cilj nam je potaknuti odgovorne da shvate da je ovakav centar potreban i u Rijeci – rekla je Antonija Šalajić.Dubravka Nemarnik uvodno je objasnila njihovu dosadašnju borbu za uvođenje antipedofilskog zakona, a Antonija Šalajić navela je kako ih je na osnivanje udruge potaknulo i to što im se putem njihove Facebook stranice Hrvatska protiv pedofila javlja sve više roditelja čija su djeca bila žrtvom seksualnih predatora.


Marijin zakon


Uz članice udruge Lavice iz Zagreba, koja se također bori protiv pedofilije, poseban gost tribine bio je Slobodan Jovanović iz Novog Sada, autor Marijinog zakona, nazvanog po njegovoj kćeri, tragičnoj žrtvi pedofila, kojim su u Srbiji prije četiri godine uvedene stroge kazne za seksualne predatore.


– Ideja mi je bila da zakon bude preventivan. Stid i sram treba da nas čuvaju od nas samih. No, problem je što nas je u današnjem društvu prestalo biti i stid i sram. Samim time prestali smo voditi računa o svojim bližnjima i susjedima. Počnimo voditi računa o sebi i svojim bližnjima – rekao je Jovanović.Udruga Ruka od početka ima punu podršku Grada Rijeke, a gradonačelnik Vojko Obersnel naklonio se hrabrosti ovih šest žena koje su, kaže, postigle ono što se teško moglo i pretpostaviti.


– Nadam se da će zakon konačno biti usvojen pa ako i ne bude u onom obliku u kojem ste ga vi zamislile, već ste svojim djelovanjem učinile velik korak naprijed. Pobudile ste velik interes javnosti za ovaj problem. Pokazale ste da se unatoč svemu može uspjeti kad se ima dovoljno čvrstu i jaku želju i jasan cilj – rekao je Obersnel.Na tribini su govorile voditeljica Odjela maloljetničke delikvencije Policijske uprave primorsko-goranske Marijana Žunić, čije statistike govore da je lani u Hrvatskoj bilo 403 spolno zlostavljane djece, te ravnateljica Dječjeg doma Tić Tamara Žakula Desnica, koja podržava zakonske prijedloge udruge Ruka. Program je vodio Dražen Turina Šajeta, a nakon tribine održan je humanitarni koncert, uz posebnu gošću Editu Karađole, na kojem su nastupili i Matea Dujmović, Mali Riječani, Morčići, Zbor Sklad, Klapa Nevera, Katja Budimčić, Marko Fortunato i Battifiaca.