Tjedan mozga

Tribina ”Adolescenti i ovisnosti”: Mladi piju s ciljem – da se što brže napiju

Barbara Čalušić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

RIJEKA Svaki četvrti tinejdžer koji umre, umre od posljedica alkohola. U Primorsko-goranskoj županiji svaki peti učenik pio je alkohol više od deset puta u godini, a 38 posto ih se napilo. Rani počeci opijanja usko su vezani za razvoj kasnijih ovisnosti o alkoholu od koje danas pati 240 tisuća Hrvata.– S obizirom da je alkoholizam bolest obitelji, možemo slobodno reći da je alkoholizmom kod nas pogođena petina stanovništva, konstatirao je na  tribini »Adolescenti i ovisnosti« dr. Mersad Mumnović održanoj u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Tjedna mozga u Rijeci.

Osim razvoja alkoholizma u kasnijoj dobi, konzumacija alkohola kod adolescenata uzrokuje poremećaje u ponašanju i poremećaje osobnosti. U Hrvatskoj raste broj mladih koji konzumiraju alkohol – devedesetih Hrvatska je bila na dnu europske ljetvice, početkom milenija u sredini, a deset godina kasnije nalazi se pri europskom vrhu.


– Mladi najčešće piju pivo i ono je najodgovornije za porast alkoholizma. Reklame za pivo nalaze se svuda oko nas, a sve su popularniji i radleri koji su vrlo rašireni i popularni posebno kod djevojaka te je ovo piće pokušaj feminiziranja alkoholnih pića i alkoholizma. Mladi vino piju prigodno ili se kupuju ekstra jeftine verzije za miješanje. Žestice se također često piju, posebno mladi u bogatijim društvenim kategorijama. Svima je zajedničko da se alkohol konzumira kako bi se što ranije postignula faza opijenosti, istaknuo je Mumnović.


S ciljem što bržeg postizanja opijenosti, mladi danas razvijaju i vrlo pogubne modele alkoholiziranja poput vaginalnog pijenja ili pak binge drinkinga. Politoksikomanija također je učestala kod adolescenata koji uz alkohol uzimaju i nešto drugo, počevši od energetskih pića preko sedativa do ilegalnih psihoaktivnih droga– Pod utjecajem alkohola mladi češće prakticiraju neplanirane spolne odnose dok je do trećina neželjenih trudnoća kod djevojaka od 15 do 25 godina došlo pod utjecajem alkohola, upozorio je Mumnović.

Dan u sklopu Tjedna mozga nastavljen je na Medicinskom fakultetu gdje je održana radionica muzikoterapije pod vodstvom muzikoterapeuta Irene Magaš, dok je u Centru Pilgrim bila radionica »U kojem je modu vaš mozak – uvod u mindfulness«.