Ured za pastoral mladih

TREĆU GODINU ZAREDOM Traže se mladi volonteri za “72 sata bez kompromisa”

Mirjana Grce

Ovogodišnju akciju najavili su Gabrijela Mustapić i Matej Pedišić / Foto Marko GRACIN

Ovogodišnju akciju najavili su Gabrijela Mustapić i Matej Pedišić / Foto Marko GRACIN

Od 13. do 16. listopada Rijeka će biti jedan od brojnih hrvatskih gradova koji će sudjelovati u međunarodnom projektu koji animira mlade, promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo 


RIJEKA – Grad Rijeka će od 13. do 16. listopada biti jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojima će se održavati velika volonterska akcija mladih. Riječ je o međunarodnom volonterskom projektu »72 sata bez kompromisa«, čiji je riječki nositelj Ured za pastoral mladih Riječke nadbiskupije, a koji su jučer u Nadbiskupskom domu u Rijeci u ime Ureda najavili Gabrijela Mustapić i Matej Pedišić. Projekt »72 sata bez kompromisa« animira mlade, promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. U Rijeci su ga pokrenuli mladi i studenti aktivni u nadbiskupijskom Uredu za pastoral mladih, no otvoren je svima mladima, od 15 do 35 godina, koji u njemu žele sudjelovati – volontirati.


– Projekt je nastao 1995. godine u Njemačkoj i danas je u njega uključeno desetak europskih zemalja, s ciljem da se mlade uključi u društvo. U Hrvatskoj se »72 sata bez kompromisa« ove godine odvija u više od 15 gradova i općina te se očekuje oko 3.500 volontera, a u Rijeci će se ova akcija održati treću godinu u kontinuitetu, objasnio je Pedišić.
Gabrijela Mustapić najavila je da će u riječkih »72 sata bez kompromisa« biti održano 15 akcija, raspoređenih u tri kategorije: radne, ekološke i socijalne volonterske akcije. Izdvojila je akciju terapijskog jahanja s djecom iz Dječjeg doma, igrokaz i druženje s djecom u jednom dječjem vrtiću, suradnju s Udrugom Srce za nju, radnu akciju u riječkom Hospiciju. Tijekom »72 sata bez kompromisa« među ostalim će se surađivati s udrugama Depaul Hrvatska te 21 Rijeka, riječkim Sveučilištem, Domom za psihički bolesne osobe Turnić, Domom za starije osobe Kantrida, riječkim Caritasom i riječkom Socijalnom samoposlugom.


Prijave volontera su u tijeku – prijaviti se može putem obrasca koji se nalazi na službenoj mrežnoj stranici projekta: https://72sata.hr/. Svaki volonter imat će osiguran obrok, kao i prepoznatljivu zelenu majicu projekta. Prema riječima Pedišića volonteri neće birati volonterski zadatak jer je smisao akcije »beskompromisno davanje vremena, znanja i ljubavi za one kojima je to potrebno«, a u prijavnici navode u koje se vrijeme stavljaju na raspolaganje. Na završetku akcije, 15. listopada u Kampusu na Trsatu će za sve volontere biti organizirana zabava.