Spasonosni kredit

Trećemajci strepe do zadnje sekunde: Ako dobavljači do 1. rujna ne dostave izjave, ništa od jamstava

Orjana Antešić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Direktor Kučan pretpostavlja da jedan dio kooperanata i dobavljača, poglavito oni sa većim pojedinačnim potraživanjima, čeka posljednji trenutak jer je tako bilo i s podizanjem ovrha sa trećemajskih računa početkom srpnjaRIJEKA – Trećemajcima je valjda suđeno da »prolaz« moraju vojevati do zadnje sekunde. Tako je bilo sa stečajnim ročištima na riječkom Trgovačkom sudu, tako je bilo s potporom Vlade, a sada i s kooperantima i dobavljačima koji do kraja ovog tjedna, odnosno najkasnije do 1. rujna, moraju dostaviti potpisane i pečatirane izjave kojim pristaju na namirenje 15 posto njihovih potraživanja dok se na ostatak stavlja moratorij na rok od dvije godine.


Do jučer u poslijepodnevnim satima, doznajemo iz ureda direktora »3. maja« Edija Kučana, izjave je dostavilo nešto više od stotinu tvrtki i obrta i time je regulirano oko 50 milijuna kuna potraživanja. No, to je još uvijek daleko od dovoljnog da bi se pred Vladu moglo doći i reći da je ispunjen ovaj ključni uvjet, u ovom trenutku zapravo jedini koji dijeli riječko brodogradilište od realizacije prve kreditne linije u iznosu od 150 milijuna kuna, koliko će trebati za deblokadu računa odnosno isplatu zaostalih plaća radnicima i 15 posto duga prema kooperantima i dobavljačima, kao i za sve one potrebne pripreme da bi se ponovno pokrenula proizvodnja u davno utihlim pogonima i strojevima.


Kučan je optimist, ali priznaje da nije nimalo ugodna situacija koja se trećemajcima opet ponavlja – da moraju čekati i strepiti do posljednjeg trenutka. Svaki dan prema resornim Ministarstvu gospodarstva šalju se tablice sa najsvježijim podacima o dostavljenim izjavama, ali već iz letimičnog pogleda na njih jasno je da to još uvijek sporo ide i da nedostaje veći dio. Prekjučer su iz »3. maja« ponovno reagirali požurnicama i to se odmah vidjelo jučer jer se povratno, sa traženom izjavom javio veći broj dobavljača i kooperanata.
Direktor Kučan pretpostavlja da jedan dio kooperanata i dobavljača, poglavito oni sa većim pojedinačnim potraživanjima, čeka posljednji trenutak jer je tako bilo i s podizanjem ovrha sa trećemajskih računa početkom srpnja. I tada se, naime, sve zbilo u zadnja dva dana uoči stečajnog ročišta na Trgovačkom sudu. U »3. maju« smatraju kako je moguće kod nekih kooperanata i dobavljača došlo do krivog razumijevanja tako da su dostavu izjava povezali sa rokom iz Vladine odluke, u kojoj se spominje 5. rujna kao zadnji »deadline« u kojem se moraju ispuniti svi uvjeti da bi se »pustila« odobrena državna jamstva.


– Mi najkasnije u ponedjeljak Ministarstvu gospodarstva moramo dostaviti zaključnu listu, s popisom svih koji su dostavili izjave i, naravno, ukupnim iznosom tako reguliranih potraživanja.To je jedino što još u ovom trenutku znači biti ili ne biti za »3. maj« i nastavak proizvodnje. Nakon svega što se odradilo da bi riječko brodogradilište uspjelo opstati, uistinu bi bilo teško pojmiti da na kraju sve ovo propadne, a mi svi skupa završimo sa jednim velikim ništa. Ovo je jedina opcija za nastavak proizvodnje, nema drugih, samo stečaj koji bi vjerovnike ostavio praznih ruku, poručio je jučer Kučan, apelirajući na kooperante i dobavljače da čim prije, do 1. rujna, dostave izjave jer, u protivnom, ništa od državnih jamstava za spasonosni kredit.


Podsjetimo, ravno se 304 obrta i tvrtki vodi na popisu onih dobavljača i kooperanata kojima je »3. maj ostao dužan, a ukupan iznos njihovih potraživanja blizu je 140 milijuna kuna.