Foto I. Tomić
RIJEKA Dominantni naglasak na potencijal u širenju vinogradarstva i vinarstva unutar Primorsko-goranske županije kao i iskorak koji priredba poput trećeg izdanja WineRi, vinskog sajma koji se i ovog puta održava u Guvernerovoj palači, 8. i 9. ožujka, može imati po formiranje Rijeke kao specifične eno-gastronomske destinacije bili su možda najvažniji naglasci konferencije za novinare održanoj u riječkom Centru autohtonih proizvoda Primorsko-goranska Kašetica. Tome u prilog govori i činjenica da se na završnoj »pressici« posvećenoj tom riječkom vinskom spektaklu okupila impresivna ekipa ključnih ljudi koji na političkoj, institucionalnoj i gospodarskoj razini određuju glavne smjernice u razvoju Županije unutar navedenih sektora. A iako je duhoviti naglasak sajma »Trs je naš«, podnaslov mu je mnogo znakovitiji – »En Primeur kvarnerskih vina«. A to znači da će nakon žlahtine svoju značajnu afirmaciju na velikoj sceni ovog puta dobiti Kastavska belica, kupaža nekoliko autohtonih sorti grožđa odnosno vina, kao i još manje poznata jarbola.
Inače, kako je informirao Žarko Stilin, glavni organizator festivala, u »Guvernerovoj palači« će se moći kušati više od 250 vina iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i Sloveniji. Vratimo li se uvodnim mislima, posebno veseli da je među 67 izlagača i njih 18 iz Primorsko-goranske županije od kojih je nekolicina posebno poznata po proizvodnji cijenjenih i najvišim odličjima nagrađivanih pjenušaca na bazi žlahtine.
Na poljoprivredne potencijale PGŽ posebno su se referirali Dalibor Šoštarić, ravnatelj županijskog Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj kao i Melita Raukar, županijska pročelnica u čijem su resoru turizam i poljoprivreda kao i dožupan Marko Boras Mandić. Potencijale Rijeke predstavljao je dr. Nikola Ivaniš koji između ostalog i osobno participira u radu jedine riječke udruge s vinsko-poljodjeljskim predznakom.