Javni natječaj za tri kategorije stipendija

GRAD RIJEKA Traži se 68 stipendista, učenika i studenata

Ingrid Šestan Kučić

Rok za podnošenje prijave na natječaje je 4. studenog 2021. / Foto V. KARUZA

Rok za podnošenje prijave na natječaje je 4. studenog 2021. / Foto V. KARUZA

Darovitim učenicima i studentima dodijelit će se ukupno 47 stipendija, prema socijalnom kriteriju njih 15, dok je spremno i 6 stipendija za deficitarna zanimanjaRIJEKA – Grad Rijeka raspisao je natječaje za tri vrste stipendija za učenike i studente u ovoj školskoj godini, stipendije se dodjeljuju u kategorijama darovitosti, za socijalne uvjete te studentima za deficitarna zanimanja. Rok za podnošenje prijave na natječaj je 4. studenog, a pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendije imaju učenici, odnosno redoviti studenti koji su državljani Hrvatske i imaju prebivalište na području Rijeke.


Bodovanje


Ukupno će se dodijeliti 68 novih stipendija, a natječajem za darovite učenike i studente u školskoj i akademskoj godini 2021./2022. dodijelit će se 47 novih stipendija, od čega 14 stipendija za darovite učenike 3. i 4. razreda srednjih škola i 33 stipendije za darovite studente. Stipendije se dodjeljuju u mjesečnom iznosu od 850 kuna za razdoblje od devet mjeseci, za korisnike stipendije koji se školuju u Rijeci, a za stipendiste koji se školuju izvan Rijeke stipendija iznosi 1.100 kuna mjesečno.Temeljni kriterij za izbor korisnika te stipendije je darovitost. Pristupnici natječaju boduju se prema uspjehu u obrazovanju, priznatim postignućima, te prema mišljenju profesora-mentora i rezultatima psihologijskog testiranja. Prijavu na natječaj za darovite učenike 3. i 4. razreda srednjih škola i za darovite studente pristupnik obavezno ispunjava u elektroničkom obliku na obrascu dostupnom na internetskoj stranici Stipendisti online prijava pristupnika, uz koju treba priložiti i potrebnu dokumentaciju.
Natječajem za dodjelu stipendija za učenike i studente prema socijalnim kriterijima u ovoj školskoj i akademskoj godini dodijelit će se ukupno petnaest stipendija, od čega 11 stipendija za učenike srednjih škola i četiri stipendije za studente. Mjesečni iznos stipendije je 850 kuna i dodjeljuje se za 12 mjeseci školske i akademske godine, a glavni kriterij za ovu stipendiju su socijalni uvjeti u kojima učenik, odnosno student živi, ali u obzir se prilikom rangiranja uzima i prosjek ocjena. Učenik koji se prijavljuje treba imati srednju ocjenu od najmanje 3,5 i opisnu ocjenu iz vladanja ‘uzorno’, a student srednju ocjenu od najmanje 3,0 i najmanje 55 ECTS bodova.


Za potrebe ustanova


Prema obavijesti Grada Rijeke, ovogodišnjim natječajem za dodjelu stipendija studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području grada Rijeke u ovoj akademskoj godini dodijelit će se šest novih stipendija. Tako će se stipendirati dva buduća magistra logopedije, dva magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, dok će se budućim magistrima edukacije rehabilitacije te magistrima socijalne pedagogije dodijeliti po jedna stipendija. Mjesečni iznos stipendije je 1.100 kuna i dodjeljuje se za devet mjeseci ove akademske godine.