Viškovo

Traven: Kvaliteta zraka na Marišćini je prve kategorije

Jakov Kršovnik

Od 2007. godine smo prisutni s mjernom stanicom, imamo povijesni prikaz rezultata i mislim da možemo reći da je ono najgore iza nas, kazao je Luka Traven i dodao da ponekad ni u Ekoplusu ne mogu odrediti zašto smrdiVIŠKOVO – Na trećoj sjednici Općinskog vijeća Općine Viškovo više od dva sata trajala je rasprava o radu Marišćine, županijskog centra za gospodarenje otpadom, na kojoj su, uz općinske vijećnike, sudjelovali Luka Traven, predsjednik uprave Ekoplus d.o.o. te Goran Crvelin i Darko Budimir, predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, a obratila se i mještanka Marina Gratton Gulin.


Luka Traven podnio je izvještaj o radu Marišćine od 1. prosinca 2020. godine, otkako je on preuzeo direktorsku poziciju Ekoplusa, tvrtke koja upravlja županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina. Kaže da je u proteklih godinu dana značajno unaprijeđen rad centra i da su zastoji svedeni na minimum.


– Državni inspektorat proveo je inspekcijski nadzor u siječnju 2021. godine i nisu utvrđene nepravilnosti u radu centra. Otpad se zaprima od ponedjeljka do subote i u ovoj godini do 1. rujna obrađeno je 57,8 tisuća tona komunalnog otpada i oko 2.500 tona glomaznog otpada, rekao je Traven. Goran Crvelin iz NZJZ kazao je da su neugodni mirisi, bez daljnjeg, još uvijek prisutni, ali daleko manje nego ranijih godina.


Luka Traven / Foto: M. LEVAK

Luka Traven / Foto: M. LEVAK


Revolt oporbe
– Od 2007. godine smo prisutni s mjernom stanicom, imamo povijesni prikaz rezultata i mislim da možemo reći da je ono najgore iza nas. Na temelju mjerenja naše stanice, zrak je prve kategorije, kazao je. Ova uvodna izlaganja izazvala su revolt kod nekih vijećnika, jer su smatrali da se ovakvim izlaganjima stvara dojam da je s Marišćinom sve u redu. Tako je Dinko Beaković (HDZ) rekao da ispada da se može slobodno pozvati sve građane da dođu živjeti u Marčelje i blizu centra za gospodarenje otpadom.


– Ranije su dokazana trovanja zraka u vrijednostima koje su veće od 80 do 100 puta od dopuštenih. Zar nije alarmantno da je prošli direktor pobjegao iz centra, a imao je ugovor na četiri godine, rekao je Beaković. Crvelin je odgovorio na podatke o povišenim vrijednostima i rekao da je ono što se mjeri unutar dozvoljenih graničnih vrijednosti. Tamara Smokvina iz Kvarnerske inicijative – regionalne platforme pitala je direktora Travena za financijsku situaciju kad je preuzeo poziciju i sad, na što je on odgovorio da je 31. prosinca 2020. društvo imalo gubitak od 1.7 milijuna kuna.


Ljetni problemi


– U prvoj polovici 2021. poslovali smo s dobitkom, što ne mora značiti da će tako biti i na kraju godine, rekao je Traven. Vijećnička pitanja su se nizala te se, između ostalog, tražilo Travena da odgovori što je po njemu najveći problem Marišćine trenutno, otkuda neugodni mirisi i što misli o tehnologiji gospodarenja otpadom koja se koristi na Marišćini.


– Najveći problem je što u ljetnom razdoblju, kad dođu turisti, dolaze jako velike količine otpada koje prekoračuju kapacitete obrade, i s tim imamo velikih problema. Ako govorimo o tehnologiji, mislim da ona nije zastarjela i ne mislim ništa loše o njoj. Prema svemu što ja znam, ima situacija kad jednostavno ne možemo odrediti zašto ima neugodnih mirisa, jer ih po svim pokazateljima ne bi trebalo biti.


S druge strane, ima slučajeva za koje znamo, i to bi se rješilo tako da proces biološke razgradnje ne bude u centru Marišćina, rekao je Traven. Kasnije je dodao da, iako tijekom ljeta imaju povećan prinos otpada, ipak sve obrade. U jednom trenutku predloženo je da se Marišćina zatvori na nekoliko dana, na što je predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić (Akcija mladih) rekao je da je to dobra ideja, dok je Traven rekao neka se pokuša pa će se vidjeti što će biti. Bilo je prepirke i je li Marišćina gubitaš ili nije, a pri kraju rasprave okupljenima se obratila mještanka Marina Gratton Gulin koja je rekla da, dok se na sjednici priča i priča, njoj šalju poruku da Marišćina smrdi.


Rekonstrukcija zgrade NK-a Halubjan

Nakon više od dva sata rasprave o Marišćini prešlo se i na druge točke dnevnog reda koje su usvojene. Općinski vijećnici dali su suglasnost za provedbu ulaganja u projekt rekonstrukcije zgrade sportsko-rekreacijske namjene NK Halubjan u Viškovu, kojim je planirana dogradnja postojećih prostorija, svlačionica NK Halubjan, a i uređenje atletske staze te malonogometnog i košarkaškog igrališta.