Intenzivno opremanje

Traje intenzivno opremanje nove Bolnice za ženu i dijete. Sad je stigla i suvremena kada za porode

Barbara Čalušić

U moderno opremljenu sobu nove bolnice već je instalirana najmodernija kada za porode

U moderno opremljenu sobu nove bolnice već je instalirana najmodernija kada za porode

To će povećati kvalitetu i subjektivni doživljaj poroda u vodi. Nadam se da će se velik broj rodilja odlučiti za takav porod, kaže doc. dr. Marko KlarićVećina preostale opreme za Bolnicu za ženu i dijete stizat će od lipnja do listopada s obzirom na to da je većina natječaja javne nabave provedena, dok je manji dio pri završetku, a nakon ugradnje, atestiranja i probnog rada, na Sušaku će biti otvorena nova riječka bolnica.


U Kliničkom bolničkom centru Rijeka ističu da će puna funkcionalnosti i otvorenje Bolnice za ženu i dijete biti prema planu krajem ove godine.


Dosad su provedena 22 postupka javne nabave za opremanje nove bolnice, a u novu bolničku zgradu već su stigli stativi i operacijske lampe te oprema za humanu reprodukciju, oprema za bolničku kuhinju, mliječnu kuhinju, izvršena je isporuka kade za porode, mobilnih higijenskih zidnih panela, strojeva i srodnih aparata za čišćenje prostora te druga oprema.


Sve u rokovima
Ravnatelj KBC-a rijeka prof. dr. Alen Ružić zadovoljan je razvojem situacije te ističe da opremanje bolnice ide prema planu, unatoč pandemiji i globalnim nestabilnostima.


– S obzirom na to da se tijek gradnje novih kapaciteta preklopio s pandemijskim godinama koje nitko nije mogao predvidjeti, pa onda i s osjetnim nedostatkom radne snage na tržištu građevine, zastojima u dobavljačkim lancima što zbog COVID-19 pandemije, a kasnije i zbog rata u Ukrajini, možemo u ovom trenutku konstatirati zadovoljstvo rezultatom jer se sve odvija prema planu. Građevinski dio je u rokovima završen, intenzivno se radi na opremanju unutrašnjosti i oprema pristiže i instalira se, a paralelno se radi na funkcionalnim organizacijskim pripremama za transfer usluga s jednih lokacija na drugu, jer moramo osigurati u svakom trenutku kontinuitet i dostupnost usluga u našoj bolnici, ističe Ružić.


Predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo doc. dr. Marko Klarić ističe da će nova bolnica biti opremljena po najsuvremenijim standardima što uključuje i povećanje kvalitete njege nepokretnih bolesnika, pri čemu će se koristiti i suvremena oprema poput mobilnih higijenskih kreveta, tzv. zidnih panela.


Rijeka pionir poroda u vodi u Hrvatskoj

 


Porod u vodi je alternativna metoda rađanja pri kojoj se rodilja tijekom poroda nalazi u vodi, a KBC Rijeka kao prva ustanova u Hrvatskoj uvela je ovu metodu 2005. godine.


– Prednosti poroda u vodi su višestruke, a dosad su ga kao opciju prepoznale mnoge rodilje. Tekući medij, odnosno voda djeluje opuštajuće na rodilju koja tako lakše podnosi trudove i subjektivno osjeća manju bol i stoga cijeli porod koji traje više sati je manje stresan. Nadalje, dijete se porađa u vodi što također predstavlja manji stres za dijete s obzirom na to da je u maternici uronjeno u plodovoj vodi i prilagodba na vanjski svijet nakon poroda je blaža. Nije nužno da rodilja provede cijeli porod u vodi. Dapače, može se kombinirati tako da dio poroda, na primjer prvo porodno doba koje najdulje i traje provede u vodi, a da se drugo porodno doba, odnosno izgon djeteta dovrši klasično na porođajnom stolu. Ili obrnuto, ovisno o željama rodilje u dogovoru s primaljom i liječnikom, objašnjava Klarić.

Privatnost rodilja


– U novoj Bolnici za ženu i dijete rađaonica je projektirana i opremljena sukladno trenutnim trendovima u porodništvu, što između ostalog znači da se u rađaonici nalaze sobe za rađanje u kojima će rodilja biti sama s pratnjom i medicinskim osobljem tijekom cijelog poroda poštujući tako maksimalno njezinu privatnost. Predviđena je i jedna soba za alternativne metode rađanja. U njoj se nalazi i kada za porod u vodi. Nova kada je modernija, većih dimenzija s mogućnošću mobilnosti, što će dodatno povećati kvalitetu i subjektivni doživljaj poroda u vodi. Sve rodilje koje budu imale želju za porodom u vodi u novoj bolnici imat će na raspolaganju moderno opremljenu sobu za tu metodu alternativnog poroda. Nadam se da će se velik broj rodilja odlučiti za takav porod i da će kada biti stalno puna, kaže Klarić.


Osim poroda u vodi, rodilje će i dalje imati mogućnost poroda na stolčiću. Uz sobu za alternativne metode rađanja, rađaonica u novoj bolnici imat će deset soba za rađanje, gdje će rodilje biti same s pratnjom, a centralnim CTG nadzornim sustavom pod stalnom kontrolom primalja i liječnika. Od deset soba za rađanje, dvije će biti dodatno opremljene za rodilje s težom patologijom što je, prema Klarićevim riječima, dodatni iskorak u odnosu na aktualne uvjete.


Za izgradnju nove bolničke zgrade s tehno-ekonomskim blokom Vlada je izdvojila 155 milijuna eura, dok je za opremanje predviđeno oko 33,5 milijuna eura. Nova bolnička zgrada na sušačkom lokalitetu dobila je uporabnu dozvolu u ožujku 2023. godine, a lokalitet dobiva i podzemnu garažu te otvoreni parking u tehno-ekonomskom dijelu čime će se rasteretiti postojeći parkirališni kapaciteti sušačkog lokaliteta.