Zgrada Energane

Traje facelifting poznate gradske vizure. IT-ovce će dočekati obnovljeni dimnjak Hartere

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U sklopu projekta rekonstrukcije i prenamjene zgrade Energane u inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju, u tijeku je sanacija dimnjakaRIJEKA – Poznata vizura Hartere, dimnjak koji strši ponad bivših postrojenja, trenutno se sanira u sklopu projekta rekonstrukcije i prenamjene zgrade Energane u inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju, kažu iz Grada Rijeke.


Na naš upit što će biti s dimnjakom, odgovorili su da će dimnjak biti saniran, odnosno obnovljen, kako bi se osigurala njegova stabilnost u budućnosti te će ostati kakav jest. Podsjetimo, rekonstrukcijom zgrade energane u bivšoj riječkoj Tvornici papira bit će uređeno više od 2.700 četvornih metara iskoristive površine na tri etaže. Budući prostor inkubatora Energana imat će i 24 uredska prostora, odnosno inkubacijske jedinice za poduzetnike, učionice, sobe za razgovor i sale za sastanke, multifunkcionalnu dvoranu, coworking prostor te druge funkcionalne i logističke sadržaje neophodne za učinkovit rad i ugodan boravak korisnika u inkubatoru. Rok izvođenja radova je lipanj 2023. godine. Prilikom predstavljanja projekta u ožujku navedeno je da će se podrška korisnicima pružati u tri glavna tematska područja: umjetna inteligencija (AI) i Internet stvari (Internet of Things – IoT), razvoj računalnih igara te foto i videoprodukcija.


– Korisnicima će biti na raspolaganju laboratorij za umjetnu inteligenciju (AI Lab) s ICT opremom za potrebe edukacija poduzetnika usmjerenih na razvoj umjetne inteligencije; IoT/robotička radionica za praktično korištenje IoT i robotske opreme, testiranje i razvoj sustava; učionica za razvoj računalnih igara s radnim stanicama i softverom za potrebe svih segmenata razvoja igara uz 3D printer i 3D skener te filmski i fotografski studio s profesionalnim kamerama, rasvjetom, pozadinama, uz tonski i grafički studio i projekcijsku dvoranu. U prostoru Energane bit će smješten i Data centar, podatkovni centar koji će nuditi usluge pohrane podataka korisnicima inkubatora, kao i zainteresiranim gospodarskim subjektima, navedeno je na predstavljanju.
Ukupna vrijednost projekta Energana – Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju iznosi oko 46,3 milijuna kuna, od čega je oko 31,5 milijuna kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a oko 2,7 milijuna kuna od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.