Podrška Marku Filipoviću

Tonino Picula: Rijeka je prijestolnica Hrvatske u korištenju europskih fondova

Biljana Savić

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Toliko izgrađenih projekata je nešto što daje snažan argument da će Rijeka nastaviti dalje, a takav uspjeh se ne postiže preko noći, to je posljedica višegodišnjeg odgovornog odnosa prema sredstvima koja gradonačelniku stoje na raspolaganju, rekao je Picula 


Kad je Hrvatska 1. srpnja 2013. godine ušla u Europsku uniju, to je za Rijeku značio povratak kući, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Marko Filipović, kandidat za riječkog gradonačelnika koji je u prvom krugu lokalnih izbora osvojio preko 30%posto glasova građanki i građana. Naglasio je kako je Rijeka iskoristila europske fondove na najbolji način.


– Grad Rijeka je rekorder po povlačenju sredstava iz Europske unije. Riječ je o preko 300 milijuna eura u proteklome razdoblju utrošenih u preko 175 projekata. Od većih, tu je najveća investicija u kulturi – art park Bencic, izgrađen je Muzej grada, Dječja kuća, gradi se knjižnica i trg, a tu je i velika investicija u Vodovod i kanalizaciju, poslije Pelješkog mosta jedna od najvećih u Hrvatskoj. Što se tiče Energa osigurali smo preko 84 milijuna kuna za investicije u toplinarstvo što će na kraju značiti i manje cijene grijanja u Rijeci, izdvojio je neke od kapitalnih projekata Filipović dodajući da je europskim novcem obnovljeno i preko 20 škola i vrtića. 
Filipović je zahvalio Toninu Piculi na dosadašnjoj suradnji, kao europarlamentarcu koji je uvijek imao sluha za Rijeku.


-Danas sam ovdje, ne samo da bih govorio o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture, već o Rijeci kao hrvatskoj prijestolnici u korištenju europskih fondova. Toliko izgrađenih projekata je nešto što daje snažan argument da će Rijeka nastaviti dalje, a takav uspjeh se ne postiže preko noći, to je posljedica višegodišnjeg odgovornog odnosa prema sredstvima koja gradonačelniku stoje na raspolaganju, rekao je Picula dodajući da takav uspjeh može doći u pitanje preko dana. Pozvao je zato sve građanke i građane Rijeke da izađu na izbore i podrže Marka Filipovića i njegov tim kako bi se ta dobra, uspješna priča u korist građana Rijeke mogla nastaviti i dalje.


Picula je napomenuo i da je lokalna politika najbliža potrebama građana.


– U demokraciji nema nevažnih izbora, a najmanje su nevažni lokalni izbori. Važno je odabrati odgovornu gradsku upravu koja će moći potvrditi visoka očekivanja građana od politike koja je nažalost proteklih nekoliko godina kompromitirana aferama, korupcijom, nepotizmom. Vjerujem da Marko i njegov tim mogu pomoći da se vrati povjerenje građana u politiku, kazao je.