Ograđeni luksuz

Tko se smije kupati na Kostabeli? Hilton: To je privatna plaža! Ministarstvo: To nije privatna plaža!

Alenka Juričić Bukarica

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Dok iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koncesiju tumače na način da samo davanje prava na ograđivanje plažu ne čini privatnom plažom, niti plažom namijenjenoj isključivo gostima hotela, u JTH-u Costabella ističu da se radi o krivom tumačenju i da se radi o zatvorenom tipu koncesijeRIJEKA – Korisnici smo veza u marini u Ičićima i ona je ogledalo svega najboljega. I kako sam čuo da je u Rijeci otvoren novi Hilton Costabella Beach & Spa resort, htjeli smo otići vidjeti kako to izgleda i usput posjetiti jedne goste iz Poljske koji su ondje odsjeli te smo se željeli privezati na mul ispred hotela. Međutim, zaštitar je rekao kako se ne smijemo vezati, iako se radi o pomorskom dobru, da bi nas potom pustili da se vežemo. No, sve u svemu, očito je da ima puno nedoumica, javio nam se čitatelj Siniša Kusić ukazujući na to da očito postoje nedoumice oko korištenja mula, a i same plaže ispod novog Hiltona na Costabelli.


Strateška investicija


Naime, investitor, odnosno tvrtka JTH Costabella, dobio je koncesiju na plažu na 30 godina. U Odluci Vlade iz 2015. na čelu s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem, stoji kako se koncesija »daje u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže Kostabela u Rijeci, s mogućnošću ograđivanja iste i bez mogućnosti naplate ulaza«.


U međuvremenu je, u novom sazivu Vlade, odluka nekoliko puta dopunjavana u smislu da je investitoru produljivan rok za završetak gradnje, s obzirom na pandemiju koja je usporila radove, kao i činjenicu da je potpisan ugovor s Hiltonom, a što je donijelo dodatne zahtjeve u smislu opremljenosti i kvalitete same plaže. Inače, sam hotelski kompleks Hilton Costabella uvršten je na listu strateških investicija Republike Hrvatske.
Pitanje kakav je ustvari režim što se tiče priveza, kako i ulaza na samu plažu, uputili smo u riječki Hilton u kojem su rekli kako je trenutno lučica rezervirana za sportove na vodi. Za sljedeću sezonu je, pak, u vidu to osposobiti i imati tim koji će paziti na sigurnost plovila koji pristanu izvana te asistirati s vezovima i najavama u hotel. Na plažu za sada imaju pristup gosti hotela, a Spa team radi na membership paketima za eforea Spa za vanjske posjetitelje, u kojima će biti uključeno korištenje wellnessa, teretane, unutarnjeg i vanjskog bazena te plaže.


Snimio: Mateo Levak


Snimio: Mateo Levak


Što se tiče sadržaja koji su otvoreni za građane, doznajemo, trenutačno su za vanjske posjetitelje otvoreni Aura Cafe Lounge, Nebo Restoran, ali i Nebo Lounge.


Borjan Brnčić, direktor tvrtke JTH Costabella, pojasnio je kako je ulaz dopušten za goste hotela i goste koji u resort dolaze u neki od za građanstvo otvorenih sadržaja kao što su restorani. Riječ je, pojasnio je, o zatvorenom tipu koncesije i tu nema nekih mogućnosti pristupa, te dodao i da je koncesija dobivena na 30 godina.


– Što se tiče priveza, to ni prostorno-planskom dokumentacijom nije lučica, već isključivo za potrebe hotela, pojasnio je Brnčić. S time da je plan da ondje budu plovila samog resorta.


Bez naplate


Za mišljenje smo pitali i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) koje je zaduženo za provođenje postupka i u čijem tumačenju stoji kako je Odlukom o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže Kostabela u Rijeci te zahvata morske vode za potrebe bazena i za potrebe termotehničkih uređaja (»Narodne novine«, br. 38/15, 9/18, 57/18, 17/20 i 136/20) Vlada Republike Hrvatske dala trgovačkom društvu JTH Costabella d.o.o. koncesiju za predmetnu plažu. Odlukom o davanju koncesije dana je koncesionaru mogućnost ograđivanja plaže, ali ne i mogućnosti naplate ulaza.


– Razlog ograđivanja je prvenstveno zaštita objekata i opreme na pomorskom dobru, s obzirom na to da se radi o plaži visoke kategorije te da je takva mogućnost predviđena dokumentima prostornog uređenja Grada Rijeke. Međutim, samim davanjem prava na ograđivanje ove plaže istu ne čini privatnom plažom, niti plažom namijenjenoj isključivo gostima hotela. Ova plaža jest i mora biti dostupna svim korisnicima jer je ogradom samo ograničen pristup plaži, ali ne i isključen, odgovorili su u resornom ministarstvu.


U JTH Costabelli, pak, kažu kako se radi o krivom tumačenju.