Barbara Brezac Benigar

Tko je zapravo organizatorica riječkog Hoda za život? Zagovarala je liječenje autizma kiselinom, optužena je za krađu

P. N.

Barbara Brezac Benigar / Snimio Sergej DRECHSLER

Barbara Brezac Benigar / Snimio Sergej DRECHSLER

Barbara Brezac Benigar danas je izjavila da su 'silovane žene koje abortiraju ubojice'. Bila je optužena da je kao predstojnica riječke podružnice Centra za autizam zadržala novac koji nije smjelaBarbara Brezac Benigar, organizatorica riječkog Hoda za život, danas je neugodno iznenadila mnoge te izazvala buru reakcija svojim istupom na N1 televiziji gdje je izjavila da “silovane žene koje žele pobaciti su ubojice”.


O toj vjeroučiteljici i defektologinji piše se godinama, otkako se našla pod optužnicom da je kao predstojnica riječke podružnice Centra za autizam zadržala novac koji nije smjela, piše Telegram.


Optužbe za krađu u Centru za autizam


Novi list je primjerice pisao kako je Brezac Benigar sredinom 2015., nepravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju devet mjeseci i uvjetno na godinu dana, jer je si je, prema optužnici, zadržala naknadu za mjesečne putne troškove roditelja jednog od štićenika Centra. Međutim, ovu nepravomoćnu presudu ukinuo je viši sud i vratio je prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.
Barbara Brezac Benigar se u medijima često spominjala i početkom 2016., kada se pojavio trend navodnog liječenja djece autista otopinom s visokom koncentracijom natrijeva klorita na koji su hitno odgovorili vodeći pedijatri, nazivajući ga izrazito opasnim.


Prema polemičnoj metodi djeci se davalo da piju proizvod koji sadrži 28-postotni natrijev klorit i limunsku kiselinu. Jak spoj, koji se inače koristi u sredstvima za čišćenje, kod djece je izazivao užasne nuspojave, kao što su teški bolovi u trbuhu i želucu, povraćanje te krvave stolice.


‘Vidjela sam da paraziti izlaze iz tijela’


Mediji su kao jednu od glavnih zagovornica spominjali upravo gospođu Barbaru Brezac Benigar, navodeći kako je takozvani MMS lijek propagirala po Facebooku. RTL je, u prilogu koji je problematizirao pojavu uznemirujuće metode, objavio i njezinu izjavu. Citiramo: “U ovom trenutku smo došli najbliže ideji izlječenja autizma. Ono što je evidentno je da su u tijelu djece zaista paraziti, ja sam to i osobno vidjela i napuštaju tijelo”, poručila je, kako prenosi Telegram.


Gospođa Brezac Benigar te 2016. godine često je istupala na ovu temu. Primjerice, za Jutarnji list je potvrdila kako je “potaknula neke roditelje da počnu s ovim načinom liječenja jer ih je upoznala s iskustvima i istraživanjima doktorice Kerri Rivere”. Gospođa koju spominje autorica je navodno čudotvorne metode liječenja autizma koju su vodeći znanstvenici prokazali kao šarlatansku, piše Telegram.


Pedijatar: ‘Ta otopina je zapravo izbjeljivač’


RTL je u spomenutom prilogu iz 2016. emitirao izjavu Edgara Glavaša, pedijatra koji je pritom i sam tata autističnog djeteta koji je objasnio kako je ta otopina “zapravo izbjeljivač koji napada kožu, sluzokožu i crijevo te izaziva otok, crvenilo, bol, proljev i povraćanje”.


Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode izvijestila je kako je Svjetska zdravstvena organizacija dobila prijave o ozbiljnim nuspojavama i to iz više zemalja. Slično upozorenje izdala je i Hrvatska udruga za autizam koja je roditeljima priopćila kako svaka nova metoda liječenja mora imati znanstvene dokaze o učinkovitosti, što ova nikako nije imala.