Gdje je zapelo?

Tisuće Riječana još uvijek ne znaju tko će im slati račune za plin i još važnije – po kojoj cijeni!

Marinko Glavan

Foto: Ana Krizanec

Foto: Ana Krizanec

Potrošači koji su raskinuli ugovor s Energom i dalje bez ugovora iz GPZO-aRIJEKA – Više od sedam i pol tisuća kupaca prirodnog plina koji su imali sklopljene tržišne ugovore s Energom do sad je podnijelo zahtjev za raskidom ugovora i prelaskom na opskrbu plinom u obavezi javne usluge (OJU), no opskrbljivač u obavezi javne usluge za riječko područje – Gradska plinara Zagreb opskrba (GPZO) – gotovo nikome od njih još nije poslao nove ugovore na potpis, iako je to, sukladno odluci Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), to dužan učiniti do kraja ovog mjeseca.


Šturi odgovor


Brojni kupci plina stoga se, s pravom, pitaju tko će im poslati račune za plin potrošen tijekom listopada, s obzirom na to da nemaju sklopljen ugovor s GPZO-om, kao i po kojoj cijeni – onoj iz obaveze javne usluge, koja iznosi 0,4383 kune po kilovatsatu (kWh) ili još uvijek nepoznatoj krajnjoj cijeni Energa za ovaj mjesec, koja će sigurno biti znatno viša. Na temelju Energovog novog načina obračuna cijene plina, prema aritmetičkoj sredini dnevnih cijena plina na referentnim burzama, cijena bi u listopadu, za one koji nisu raskinuli ugovore, trebala biti barem dvostruko viša nego u obavezi javne usluge.


GPZO-u smo uputili upit o tome kada će poslati nove ugovore kupcima s Energovog distribucijskog područja (Rijeka i okolica), zašto ih do sad nisu poslali s obzirom na to da je listopad na izmaku, a zanimalo nas je i koliko je ugovora do sad poslano te kada će kupci dobiti račune za listopad, s obzirom na to da nemaju ugovore, odnosno očekuju li se kašnjenja i sa slanjem računa za ovaj mjesec. Ponovili smo i naš višekratni upit GPZO-u raspolaže li dovoljnim ugovorenim količinama prirodnog plina za opskrbu svih kupaca u kategoriji kućanstvo u obavezi javne usluge. U odgovoru, koji prenosimo u cijelosti, iz GPZO-a su suštinski odgovorili jedino na pitanje o datumu slanja novih ugovora, navodeći kako će se držati rokova koje je HERA propisala.
– Sukladno Uredbi Vlade RH o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu i Odluci HERA-e o početku pružanja javne usluge opskrbe plinom krajnjim kupcima kategorije kućanstvo kojima prestaje ugovor o opskrbi plinom, stekli su se svi uvjeti za prelazak kupaca kod opskrbljivača u obvezi javne usluge Gradska plinara Zagreb-Opskrba. Uredbom Vlade RH proizvođač prirodnog plina INA – Industrija nafte d.d. dužan je, radi osiguranja zaliha plina te povećanja raspoloživosti prirodnog plina u Republici Hrvatskoj, proizvedeni prirodni plin u Republici Hrvatskoj prodati HEP-u.


Još samo pet dana


Odlukom HERA-e od 23. rujna 2022. godine nalaže se opskrbljivačima u obvezi javne usluge da najkasnije do 31. listopada 2022. svim krajnjim kupcima dostave ugovor o opskrbi plinom u obvezi javne usluge, zajedno s uvjetima ugovora opskrbljivača u obvezi javne usluge.


Gradska plinara Zagreb-Opskrba je u postupku slanja Ugovora o opskrbi plinom u obvezi javne usluge. Cjelokupan posao bit će završen sukladno terminima propisanim u Odluci HERA-e, stoji u odgovoru GPZO-a. Prema tom odgovoru svi kupci koji su raskinuli tržišne ugovore i time podnijeli zahtjev za prelazak na opskrbu u obavezi javne usluge GPZO-ove ugovore trebali bi dobiti u narednih pet dana, od kojih su dva dana vikenda.


Raskid s Energom još moguć


Kupci koji žele raskinuti ugovore s Energom i prijeći na opskrbu GPZO-a, a još to nisu učinili, ugovore mogu i dalje raskinuti bez naknade, na način da ispune web-obrazac objavljen na internetskim stranicama Energa, telefonskim pozivom na brojeve 051/353-018, 051/353-044 i 0800 353040, radnim danom od 7 do 15 sati, slanjem e-mail poruke na adresu [email protected] ili osobnim dolaskom u šalter-salu, na adresu Dolac 14, Rijeka, također radnim danom od 7 do 15 sati, s time da moraju dati svoje identifikacijske podatke, OIB, šifru obračunskog mjernog mjesta (OMM), stanje plinomjera na dan podnošenja zahtjeva i broj mobilnog telefona. Ukoliko se odluče na raskid ugovora, Energo će im ispostaviti račun za plin potrošen do datuma raskida ugovora, odnosno očitanja plinomjera, po važećim cijenama za taj mjesec, a nakon raskida račune će im ispostavljati GPZO po fiksnoj cijeni koja će biti na snazi najmanje do kraja ožujka iduće godine.