Realne brojke vi

Tipično zimski virus zahuktao se u – ožujku. Prošli tjedan u PGŽ-u 150 oboljelih od gripe

Barbara Čalušić

Bilježimo porast, ali riječ je ipak o malim brojkama i vjerojatno se tijekom sezone radilo o potprijavljivanju jer paralelno imamo COVID-19 sa sličnim simptomima, kaže riječki epidemiolog dr. Dobrica RončevićRIJEKA – U Nacionalnom referentnom laboratoriju za gripu Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo virus gripe je od početka sezone do prošlog tjedna potvrđen u 1.358 uzoraka. Iako je u odnosu na prošlu godinu riječ o značajnom porastu, radi se i dalje o malom broju slučajeva za uobičajenu sezonu gripe, no da je zaraza tipično zimskim virusom tek nedavno uzela maha, dokazuje podatak da je najviše novih slučajeva, njih 355, zabilježeno prošli tjedan. Dominira tip A/H3N2, koji zasad čini 96,6 posto svih potvrđenih uzoraka. Paralelno s gipom, u Hrvatskoj je dosad dokazano 25 slučajeva tzv. flurone, istovremene zaraze gripom i virusom SARS-CoV-2.


Premda broj zaraze gripom raste u ožujku, mjesecu u kojem je ranijih sezona epidemija gripe jenjavala, te je ovo još jedna sezona s malo slučajeva gripe, epidemiolozi smatraju da je manji broj oboljelih od gripe posljedica svih epidemioloških mjera protiv COVID-19, ali i činjenice da dio osoba sa simptomima gripe uopće nije prepoznat.


Laboratorijski dokazi


U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potvrđena su 323 slučaja gripe, od čega je samo u proteklom tjednu zabilježeno njih 150. Zabilježena su i dva slučaja flurone, no klinička slika zaraženih, prema riječima glavnog županijskog epidemiologa dr. Dobrice Rončevića, nije bitno odstupala od uobičajenih simptoma zaraženih gripom ili koronavirusom. Također, ove godine u PGŽ-u nisu zabilježeni slučajevi smrtnih ishoda od posljedica zaraze gripom.
– Imamo porast slučajeva zaraze gripom jer gripa kola u populaciji, ali i zato jer se gripa u našem Zavodu odnedavno laboratorijski dokazuje. No, osim što je riječ o vrlo malim brojkama za jednu uobičajenu sezonu gripe, vrlo je vjerojatno da se ovdje radi o potprijavljivanju zbog činjenice što paralelno imamo COVID-19 sa sličnim simptomima, ali i činjenicu da su i prijašnjih godina liječnici obiteljske medicine gripu prijavljivali samo na temelju kliničke slike, bez laboratorijskog dokazivanja, objašnjava Rončević.


Najviše slučajeva gripe u PGŽ-u ove je godine zabilježeno među školskom populacijom i u skupini radno-aktivnog stanovništva. Tako su u dobnoj skupini do godinu dana zabilježena dva slučaja zaraze, u dobi od godinu do četiri godine 31 slučaj, u dobi od pet do šest godina gripom je zaraženo 30 djece, u dobi od sedam do 14 njih 88, a među srednjoškolcima u dobi od 15 do 19 godina njih 23. U populaciji u dobi od 20 do 29 godine gripom je u PGŽ-u zaraženo 39 osoba, u dobi od 30 do 64 godine 90 osobe, a među starijima od 65 godina njih 20.


– Pretpostavka je da je slučajeva gripe u općoj populaciji više, ali se zbog trenutačne situacije s pandemjom koronavirusa oni se ne prijavljuju, dodaje Rončević.