FIRST Robotic Competition

Tim robotičara Gimnazije Andrije Mohorovičića sa svojim robotom ide na natjecanje u Istanbul

Ingrid Šestan KučićRIJEKA – Već četvrti put tim robotičara Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka sudjeluje na FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) Robotic Competition natjecanju, koje se ovaj put održava u Istanbulu. Samo natjecanje odvija se tijekom tri dana, od 27. do 29. ožujka, kada će riječki tim, na turniru gdje u svakoj rundi igra s još dva tima protiv druga tri tima, pokušati izboriti prolazak na FIRST Championship.


Natjecanje je koncipirano tako da učenici srednjih škola iz cijelog svijeta, pod strogim pravilima te s ograničenim vremenom i resursima, moraju skupiti sredstva, osmisliti brend tima, izraditi i programirati robota pomoću kojeg će igrati zadanu igru protiv vršnjaka istih interesa i vještina. Ovakvo natjecanje najbliže je što se srednjoškolci mogu približiti svijetu stvarnog inženjerstva. Timove vode i mentoriraju profesori, a sezona natjecanja završava FIRST Championshipom.


U Istanbulu će ove godine Crobotics tim GAM-a predstavljati: učenici Karlo Smirčić, Karlo Kajba Šimanić, Teo Vozila, Toni Kukec, Borna Manestar, Vanja Srdić, Erik Mikšič, Nika Ćosić, Petra Turčić i Lada Bilić zajedno sa svojim mentorima, profesorima Patricijom Nikolaus i Goranom Bonetom, koji s nestrpljenjem iščekuju susret s drugim robotičarima s obzirom na to da prošle godine nisu bili u mogućnosti sudjelovati zbog nedostatka financijskih sredstava, a prethodne godine FIRST natjecanje održalo se u »online« izdanju.
Za sudjelovanje je bilo potrebno prikupiti značajna financijska sredstva što je postignuto uz pomoć PGŽ-a, Grada Rijeke te brojnih donatora. Talentirani i vrijedni učenici maštovito su, koristeći svoje znanje i dostupne resurse, u protekla dva mjeseca izradili i programirali robota za izvršavanje zadanih zadataka. U izradu robota uloženi su sati i sati rada, svo njihovo znanje i ogroman trud kako bi u svemu tome nakraju uspjeli.